Index Vakbarát Hírportál

Kína jüanban fizetne az Öböl menti országoknak az olajért és a gázért

2022. december 10., szombat 09:05

Kína több területen is szorosabb együttműködést kíván folytatni Szaúd-Arábiával és az Öböl menti országokkal, az importált nyersanyagokért pedig jüanban fizetne – jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök az Öböl menti Együttműködési Tanáccsal (GCC) folytatott pénteki csúcstalálkozón.

„Kína továbbra is nagy mennyiségű nyersolajat fog importálni a GCC országaiból, emellett megnöveli a cseppfolyósított földgáz beszállítását, erősíti az együttműködést az olaj- és gázipari fejlesztés, a mérnöki szolgáltatások, a tárolás, a szállítás és a finomítás területén” – fogalmazott a kínai államfő rijádi látogatásán.

Peking a kínai olaj- és gáztőzsdére támaszkodva saját valutájában, jüanban tervezi kifizetni az olaj- és gázszállításokat. A jüan használata a nemzetközi kereskedelemben erősen gyengítene az amerikai dollár fennhatóságán, ami gyengítheti az amerikai fizetőeszközt – számolt be az MTI.

Hszi Csin-ping az Öböl menti országokkal – azaz Bahreinnel, az Egyesült Arab Emírségekkel, Katarral, Kuvaittal, Ománnal és Szaúd-Arábiával – közös találkozóján közölte továbbá, hogy Kína a következő 3-5 évben kétoldalú pénzügyi és beruházási megállapodásokat is tervez a GCC-vel.

A kínai államfő Szaúd-arábiai látogatásának harmadik, utolsó napján vett részt a csúcstalálkozón. Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg és miniszterelnök az elmúlt napokban nem csak az olajipar terén állapodott meg szorosabb együttműködésben a kínai elnökkel, mivel csütörtökön stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodást is kötöttek.

Az egyezményekben a hidrogénenergia és a működőtőke-befektetések elősegítéséről és a Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés összehangolásáról állapodtak meg, de a szorosabb kooperáció értelmében egy regionális ellátóközpont létrehozása is kilátásban van, amely a kínai gyártók részvételét segítené elő a Szaúd-arábiai megaprojektekben.

A csúcstalálkozón Hszi hangsúlyozta: fontos, hogy az együttműködések az egységesség, a fejlődés és a biztonság jegyében folyjanak, népszerűsítve ezeket az értékeket.

Rovatok