Index Vakbarát Hírportál

Ellentámadásba lendültek az ukránok, a Krím visszafoglalása lehet a végső hadicél

2022. december 11., vasárnap 20:02

Több robbanást jelentettek az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Melitopol városából, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságból és az Oroszország által elcsatolt Krímből.

Egybehangzó sajtóhírek szerint Ukrajna néhány órával ezelőtt rakétatámadást indított az oroszok által megszállt Melitopol városa ellen. Közben az orosz állami média úgy értesült, hogy vasárnap reggel 20 rakéta csapódott be a Donyecki Népköztársaság területére. Ezektől független információk pedig azt állítják, hogy az Oroszországhoz csatolt Krímben is több robbanás történt, többek között egy orosz katonai laktanyánál.

Eltöröltek a föld színéről egy üdülőközpontot

A Melitopolt irányító orosz adminisztráció szerint több rakéta csapódott be a városba, két ember meghalt, és tíz megsebesült.

*Ukraine has reportedly destroyed a Russian base in the t.o.Melitopol

Video: Tsaplienko TG pic.twitter.com/FJzeG1RguS

— KyivPost (@KyivPost) December 11, 2022

Az ukrán tisztviselők egyelőre nem kommentálták a Krímben vagy a Donyecki Népköztársaságban történt robbanásokat, így azok oka, a halottak pontos száma és a károk pontos mértéke sem ismert.

Melitopol március óta az oroszok fennhatósága alatt áll, emlékeztet a CNN. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai terület orosz megszálló erők által kinevezett közigazgatási vezetője elmondta, hogy a Melitopol elleni rakétatámadás „teljesen elpusztított” egy üdülőközpontot, ahol pár órával korábban még sokan tartózkodtak.

Ivan Fedorov, Melitopol megválasztott polgármestere – aki jelenleg nem tartózkodik a városban – elismerte a célzott csapásokat, állítása szerint az ukrán hadsereg orosz katonai célpontokat igyekezett megsemmisíteni.

Megnyílhat az út a Krím felé

Katonai szakértők Melitopolt tekintik az ukrán erők következő fő célpontjának az ország déli részén, miután Ukrajna visszafoglalta Herszont az oroszoktól. Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint Melitopol jelentős ipari és logisztikai központnak számít, ezért fáj rá nagyon az ukrán hadsereg foga.

Logisztikai szempontból nagy jelentősége van Melitopolnak, ha a várost elveszítik a megszálló erők, akkor a teljes orosz védelmi vonal összeomlik egészen Herszonig. Az ukrán erők előtt pedig megnyílik az út az elcsatolt Krím felé

– összegzett Aresztovics a közösségi médiában közzétett videóinterjúban.

Guardian szerint orosz tisztviselők közben arról számoltak be, hogy ukrán rakéták csapódtak be több lakóházba a Donyecki Népköztársaságban, néhány pedig a helyi kórház közelében landolt.

Alekszej Kulemzin, Donyeck oroszok által beiktatott polgármestere elmondta, hogy helyi idő szerint vasárnap 5 óra 54 perc körül Ukrajna 20 rakétát lőtt ki a város irányába.

Robbanások a Krímben

Helyi idő szerint szombaton este 9 óra körül több robbanás történt a krími Szimferopolban. Emellett robbanásokról érkeztek jelentések Szevasztopolból, az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállásáról és egy orosz katonai laktanyáról Szovjetszkijben.

Nel caso non ve ne siate accorti, stanotte è iniziata la seconda parte della guerra: la liberazione della Crimea. Si parte da Melitopol (attacco devastante a 200 russi sotto), principale snodo verso la Crimea, e contemporaneamente si colpiscono basi a Sevastopoli e Simferopoli. pic.twitter.com/HwQyXJyKWV

— Ukrainian Lives Matter ** I stand with Sveta** (@twittingIsEvil) December 11, 2022

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Játékbolt tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán rakétatámadás érte az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeck belvárosát 2022. december 11-én. Orosz források szerint az utóbbi öt nap ukrán tüzérségi támadásai tizenegy embert megöltek, huszonötöt megsebesítettek. Fotó:  Szergej Ilnyickij / MTI / EPA )

Rovatok