Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes betegség ütötte fel a fejét a szomszédban

2022. december 12., hétfő 18:38

A kiszucai állatorvosi rendelők figyelmeztették a kutyatulajdonosokat, miután veszélyes kór jelent meg Szlovákiában – írta meg az Új Szó a Startitup nevű portálra hivatkozva.

Az állatorvosok az Aujeszky-betegség (más néven álveszettség) megjelenését jegyezték fel, amely a kutyák számára halálos kimenetelű. Egy vírusos megbetegedésről van szó, amely nagyon gyors lefolyású. A fertőzött blöki az első tünetek megjelenésétől számítva néhány órán belül elpusztul, jelezték a szakemberek, akik szerint a vadászkopók vannak a legnagyobb veszélyben, mivel a vaddisznótól könnyen elkaphatják a kórt.

A kutyák a vaddisznók vérével vagy testnedvével érintkezve fertőződhetnek meg, a betegségre – amely nem veszélyes az emberre – jelenleg nincs vakcina. A fertőzés után a kutya letargikus és nyugtalan, a járása pedig bizonytalanná válik. Miután az egyed testhőmérséklete eléri a 41 Celsius-fokot, a házi kedvenc intenzív vakarózásba kezdhet.

„A vadászoknak el kell távolítaniuk a vaddisznók ürülékét, és nem szabad szabadon engedniük a kutyákat” – idézett az Új Szó a kutyatulajdonosok figyelmét felhívó közleményből.

Rovatok