Index Vakbarát Hírportál

Már több mint kétszáz embert megölt, most újra aktív a Fuego

2022. december 12., hétfő 07:32

A Guatemalában található Fuego tűzhányó szombat éjjel tört ki. A Fuego Közép-Amerika egyik legaktívabb vulkánja, amely átlagosan 4-5 évente szokott kitörni.

A vulkán mintegy 16 kilométerre található Antiguától, az ország festői szépségű egykori fővárosától és legnagyobb turisztikai látványosságától.

A Fuego átlagosan négy-ötévente tör ki. 2018-ban egy kitöréskor lávafolyamok zúdultak le a hegy oldalán, és pusztítottak San Miguel Los Lotes faluban 215 ember halálát okozva. Az eltűntek száma is kétszáz körül alakult a katasztrófa után.

A hatóságok figyelemmel kísérik a vasárnapi kitörést, és egyelőre senkit sem evakuáltak – mondta Rodolfo Garcia, a polgári védelem szóvivője a Voa News szerint.

December 10-én, szombat éjjel fél 11 előtt tette közzé a felvétel készítője a következő videót, melyen vöröslött a vulkánból kitörő lávafolyam.

A helyiek szombat éjjel látták a hirtelen kilövellő lávát, amely vörösre színezte az eget.

„Az emberek itt hozzászoktak ahhoz, hogy ilyesmit tapasztaljanak, és normálisnak tekintik” – mondta egy 28 éves őslakos maja farmer. Sok helyi család bekészített vész esetére egy csomagot élelemmel, vízzel, zseblámpával és gyógyszerekkel, hogy akár három napra is elhagyhassák otthonukat, ha szükséges.

Guatemalának két másik aktív vulkánja van – a Santiaguito az ország nyugati részén, és a Pacaya délen. A Fuego szomszédos az inaktív Acatenango vulkánnal is, ami mindössze 3,5 kilométer távolságra van az aktív Fuegótól.

A dél-amerikai Andok vulkánjaival ellentétben a guatemalaiak nem hófödte vulkánok, mivel Közép-Amerika melegebb éghajlatú. Közép-Amerikának több mint 100 vulkánja van, amelyek közül sok népszerű turisztikai látványosság, annak ellenére, hogy előfordult, hogy halált és pusztítást okoztak.

(Borítókép: Kitört a Guatemalában található Fuego tűzhányó 2022. december 11-én. Fotó: Johan Ordonez / AFP)

Rovatok