Index Vakbarát Hírportál

Kína enyhít: se tesztelés, se karantén

2022. december 12., hétfő 18:36

A kínai hatóságok hétfőn bejelentették, hogy visszavonják a koronavírus-járvány miatt a lakosság mozgásának követését szolgáló alkalmazást. Az applikációt – több mint két évvel a létrejötte után – keddre virradóra lekapcsolják.

A telefonos helyzetmeghatározáson alapuló alkalmazás segítségével a felhasználók tájékoztathatták az őket ellenőrző hatóságokat arról, hogy hol tartózkodtak az elmúlt hét napban. Az applikációban szerepelt azoknak a városoknak, körzeteknek a listája, amelyeket az illető a kérdéses időszakban felkeresett. Ha egyik sem volt magas kockázatúként jelölve, akkor az ember szabadon mozoghatott.

Az országos szintű alkalmazást a tartományok közötti utazáshoz használták, és kiegészítve működött a helyi applikációkkal, amelyek az éttermekbe, áruházakba és különféle épületekbe való belépéshez kellettek.

A döntésre alig egy héttel azután került sor, hogy Kína hirtelen radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett szigorításokat. Az elmúlt hetekben több helyütt is széles körű tiltakozások robbantak ki Kína évek óta tartó, szigorú zéró Covid-politikája miatt.

Az intézkedések sorában a kínai hatóságok elsők között – a mobilapplikáció visszavonása mellett – megszüntették a kötelező járványtesztelést, és enyhítettek a karanténszabályokon. Különös tekintettel az idősebbekre, a hatóságok ugyanakkor továbbra is a maszk viselésére és a védőoltások beadatására ösztönzik a lakosságot.

Rovatok