Index Vakbarát Hírportál

Begőzöltek Schengen miatt, Romániában tombol az Ausztria-gyűlölet

2022. december 12., hétfő 20:43

Elképesztő gyűlölethullám söpört végig keleti szomszédunknál, miután Ausztria és Hollandia vétóját követően az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa a múlt hét csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. A bejelentés után a román politikai és üzleti körökben pillanatok alatt felcsapott az osztrákellenes hangulat, és ez a polgárokra is átragadt.

Románia és Bulgária 11 éve vár a schengeni csatlakozásra, amikor az Európai Bizottság először közölte, hogy készek a tagságra, és ezt a véleményt már az Európai Parlament is osztja. A holland képviselők azonban arra kérték Mark Rutte kormányát, hogy torpedózza meg a nevezett országok schengeni csatlakozását, mivel mindkét országban elemezni kívánják a jogállamiság működését, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítását.

Velük ütött meg közös hangot Karl Nehammer osztrák kancellár, aki támogatását fejezte ki Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása mellett, azonban ezt Bulgáriára és Romániára nem terjesztette ki.

Romániában óriási felháborodást váltott ki a vétó ténye, csütörtök este Bogdan Aurescu külügyminiszter behívatta Ausztria bukaresti nagykövetét, a tárca így tiltakozott „Ausztria indokolatlan és barátságtalan magatartása ellen”. Vincze Loránt európai parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott: egyetlen olyan érv sem merült fel, ami indokolttá tette volna az osztrákok tiltakozását.

Az osztrák termékek bojkottjára szólítanak fel

Péntek este mintegy száz ember gyűlt össze Ausztria bukaresti nagykövetsége előtt, őket a csendőrség fogadta. „Tolvajok, tolvajok, tolvajok!” – skandálták többen a Maszol szerint. Temesváron is volt demonstráció, Dominic Fritz polgármester szerint az emberek azért reagáltak így, mert nem kaptak magyarázatot arra, hogy Ausztria miért nem engedte be Romániát a schengeni övezetbe.

Aznap este Nicolae Ciucă román miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bejelentette, hogy a kormány folytatja a Románia schengeni csatlakozásáért tett intézkedéseket, és fontolóra veszi, hogy Bulgáriától külön haladjon tovább ezen az úton.

Közben ismert erdélyi üzletemberek az osztrák érdekeltségek bojkottálására szólítottak fel. Egy Arad megyei mezőgazdasági vállalkozó egyenesen úgy nyilatkozott, megszünteti az osztrák tulajdonban lévő bankoknál nyitott számláit, osztrák forgalmazóktól pedig soha többé nem vásárol üzemanyagot – írta meg az economica.net.

Dimitrie Muscă, az egyik legnagyobb romániai mezőgazdasági vállalat, a kürtösi Mezőgazdasági Kombinát tulajdonosa arra biztatja a román állampolgárokat, hogy ne vásároljanak osztrák termékeket, és ne költsenek ausztriai utazásokra.

A dühös románok szerint az osztrákok olyanok, mint a nácik

A közösségi médiában olyan videók kezdtek terjedni, amelyeken az Erste Bank ügyfelei ollóval szétvágják a bankkártyájukat, míg a Raiffeisen Bank egyik kolozsvári fiókjának bejáratára ismeretlenek „Náci Bank” és „Nácik=Ausztria” feliratokat pingáltak.

O sucursală Raiffeisen Bank a fost vandalizată de persoane necunoscute! „Nazi bank”, este mesajul lăsat la sucursala din Cluj-Napoca. Gestul apare în contextul în care România a ratat intrarea în Schengen, după refuzul Austriei și Olandei. https://t.co/7xgqXoPYkC

— 100News.Ro (@100newsR) December 9, 2022

Az egyik boltban pedig kiírták, hogy a továbbiakban nem hajlandók olyan energiaitalokat forgalmazni, melyeket a Red Bull gyárt.

"This is where RedBull and Pfanner used to be. Austria does not want us in #Schengen, so we decided that we don't want their products in our shop. (...)" #Romania **** pic.twitter.com/Gz0UTWqPzc

— Nelis (@NielsHonkoop) December 8, 2022

A Románok Egyesüléséért Szövetség tagjai pedig egy OMV-kútnál tartottak tüntetést, ahol azt követelték, hogy az osztrák vállalkozások azonnal hatállyal hagyják el az országot, mert Bécs akadályozza Románia schengeni csatlakozását.

In Romania, the "Alliance for the Unification of Romanians" party demands that Austrian businesses leave the country - due to the fact that Vienna is blocking Romania's accession to the Schengen. pic.twitter.com/YVfP9G0nwf

— -///Spriter///- (@Spriter0000) December 12, 2022

Ez már picit sok volt a román politikusoknak, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke igyekezett lehűteni a kedélyeket. A Krónika beszámolója szerint Marcel Ciolacu felhívta a figyelmet arra, hogy különbséget kell tenni román és osztrák állampolgárok, illetve a romániai és ausztriai döntéshozók között. „A Romániában működő osztrák cégeknek románok az alkalmazottaik” – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megszólalt a vétó után, szerinte Románia és Bulgária megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez, hiszen keményen védik a határaikat, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében. „Hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei?” – intézett költői kérdést a követőihez a tárcavezető, akivel Manfred Weber egyetértett.

„Románia a schengeni térséghez tartozik!” – szögezte le az Európai Néppárt elnöke. Mint írta, maga is rendkívül csalódott az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának múlt heti ülésén született döntés miatt.

„Ez nem igazságos, nem helyes, és én határozottan nem értek egyet a döntéssel. Románia megérdemli, hogy a schengeni övezet része legyen. Ennek eléréséért továbbra is aktívan együttműködöm osztrák partnereinkkel, hogy közelebb kerüljünk ehhez a célunkhoz” – fogalmazott a politikus.

Megérkezett Bukarest bosszúja

A Főtér hétfőn arról írt, Románia gyorsan megtalálta a módját, hogyan viszonozza Ausztria vétóját. Bukarest ugyanis úgy határozott, nem fogja támogatni, hogy osztrák vezetés alá kerüljön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkársága.

„Amennyiben jogtalanul élsz a vétójogoddal, akkor ne csodálkozz, ha mások is ugyanúgy tesznek” – jegyezte meg Marcel Ciolacu PSD-elnök. Mindez azt jelenti, hogy a német Helga Maria Schmid főtitkári helyét nem egy osztrák diplomata fogja átvenni, pedig Ausztria aktívan lobbizott ezért.

Az EBESZ 57 tagállamot tömörít magába, az EU országai mellett az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ukrajna és Oroszország is tagja, ezért fontos szerepe lehet a béke megteremtésében és fenntartásában Ukrajnában.

(Borítókép: Ausztria bukaresti nagykövetsége előtt román tüntetők 2022. december 9-én, miután Ausztria nem járult hozzá Románia csatlakozásához az Európai Unió schengeni övezetéhez. Fotó: MTI / EPA / Robert Ghement)

Rovatok