Index Vakbarát Hírportál

Kivonulhat Kínából a világ egyik legismertebb autógyártója

2022. december 12., hétfő 09:05

A Volkswagen-csoporthoz tartozó cseh Škoda Auto a Kínából történő kivonulást fontolgatja, a végleges döntést jövőre hozhatja meg az ismert világmárka, idézte Klaus Zellmer vezérigazgatót az Automobilwoche című hetilap.

Zellmer szerint hatalmas a verseny az autógyártók között az egyik legfontosabb ázsiai piacon, ezért kínai vegyesvállalati partnerükkel együtt mindenképp beszélni fognak a hogyan továbbról. „Ha az energiáinkat összpontosítani akarjuk, érdemes minden forgatókönyvet megvizsgálni, és aztán döntést hozni” – közölte a vezérigazgató.

Zellmer elmondta, a vállalat azt is fontolóra veheti, hogy egyszerűen csak eladjon autókat Kínában, ahelyett, hogy ott is gyártaná azokat. A Škoda jelenleg inkább Indiára akar összpontosítani – tette hozzá.

A Volkswagen a Reutersnek adott nyilatkozatában azt mondta, teljesen normális üzleti eljárás, hogy egy cég folyamatosan ellenőrzi pozícióját a nemzetközi piacokon, és az alapján hoz stratégiai döntéseket.

Škoda jól ismert márka Magyarországon, a hazai politikusok is szeretik a cseh autókat: az Országgyűlés Hivatala nemrég három tételben, összesen 101,6 millió forintért vásárolt hét darab vadiúj Superb Style személyautót.

(Borítókép: Michal Cizek / AFP)

Rovatok