Index Vakbarát Hírportál

Brutális fagy csapott le Európára

2022. december 12., hétfő 12:24

Rendkívül hideg hőmérsékletet mértek a svájci hegyekben 1970 méteres magasságban. Buffalora térségében mínusz 27 fokra csökkent a levegő hőmérséklete.

Szokatlanul hideget mértek a svájci hegyekben vasárnap este, ugyanis az ország keleti szélén lévő Buffalora térségében mínusz 27 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet az 1970 méteres magasságban – jelentette hétfőn a helyi meteorológiai szolgálat.

A Meteonews tájékoztatása szerint az ezer méter alatti magasságban mért leghidegebb hőmérsékletet az északnyugati kisvárosban, Welschenrohrban mérték, ahol 

679 MÉTERES MAGASSÁGBAN MÍNUSZ 17,9 FOKOT MÉRTEK.

A rendkívüli decemberi hideg ellenére mégsem született rekord. Az ország legtöbb hidegrekordja az 1970-es és 1980-as években született. A svájci meteorológiai hatóságok szerint a legalacsonyabb, mínusz 41,8 Celsius-fokos hőmérsékletet 1987 januárjában mérték a nyugati La Brévine faluban. Ott vasárnap éjjel mínusz 25,3 Celsius-fok volt – írta az MTI. 

Angliában is beköszöntött a tél

Mint arról korábban beszámoltunk, akkora a köd, a hó és a fagy Angliában, hogy nem engedik felszállni a repülőgépeket. Minden járatot felfüggesztettek a Stansted repülőtéren, miután az időjárási körülmények miatt le kellett zárni a kifutópályát. De a heathrow-i és a Gatwick repülőtér is törölte vagy késleltette járatait, miután hó, jég és fagyos köd söpört végig az Egyesült Királyságon.

Skóciára, Londonra és Délnyugat-Angliára hétfő reggel 9 óráig sárga figyelmeztetés volt érvényben, de a hét elején további fennakadásokra lehet számítani a közlekedésben.

(Borítókép: A Matterhorn-hegy, Zermatt Svájc közelében 2022. január 7-én. Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

Rovatok