Index Vakbarát Hírportál

Az EU belügyekért felelős biztosa közölte, korrupciós tisztogatásra szorul az unió

2022. december 13., kedd 21:30

Az Európai Unió számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc, először saját házunk táján kell rendet raknunk – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A belügyekért felelős biztos a Katarral és az uniós parlamenttel összefüggő korrupciós üggyel kapcsolatos vitában elmondta, az Európai Bizottság zéró toleranciával fordul a korrupció ellen, „amely nagyon súlyos bűncselekmény, aláássa az európai demokráciát, gazdaságot és társadalmat”.

Ylva Johansson üdvözölte, hogy a belga hatóságok határozottan léptek fel, és az EP is támogatja a nyomozást. Reményét fejezte ki, hogy „a próbatétel után megerősödik a parlament” és hangsúlyozta, hogy amíg nyomozás folyik, fennáll az ártatlanság vélelme.

De bárki, akit megvesztegettek, szégyellje magát, mert visszaélt az európai emberek bizalmával, aki azt várják, hogy a képviselők az ő érdekeikért harcoljanak, ne a sajátjukért. A bizalmat csak úgy lehet visszaépíteni, ha támogatjuk a nyomozást és gyökerestül kiirtjuk a korrupciót

– nyomatékosította Ylva Johansson.

A biztos hangsúlyozta, hogy a törvény teljes szigorával kell lesújtani a korrupcióra, és azt mondta, hogy ehhez az EU-nak már vannak bizonyos eszközök a kezében.

Az EU történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botránya

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az uniós költségvetéssel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoz, az Európai Ügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos vádhatósági eljárások lefolytatásával foglalkozik, továbbá létrejött a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy az uniós források ne korrupt zsebekbe vándoroljanak.

Bejelentette, hogy jövőre új jogszabályt javasol a bizottság az elszámoltathatóság és az átláthatóság megerősítésére. „A tagállamokban az összes korrupciós formát büntetni kell, a törvénytelen meggazdagodást, a befolyással való üzérkedést, a sikkasztást. Ezek uniós szintű büntetésére van szükség” – hangoztatta Ylva Johansson.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az MTI szerint a vitához való hozzászólásában elmondta, az EU történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó. A brüsszeli korrupció az egész unió intézményrendszerének a hitelességét rengeti meg. Véleménye szerint világossá vált, hogy „a baloldal korrupcióellenességről szóló hagymázas szólamai csupán ócska politikai hazugságok”.

Guy Verhofstadtéknak az átláthatóság meg ellenőrizhetőség melletti szövegei csupán a brüsszeli korrupció elfedését szolgálják. A rabló kiáltott pandúrt, mivel a képmutatás netovábbja, hogy politikai hazugságokra alapozva napi rendszereséggel vádolnak meg nemzeti kormányokat korrupcióval és követelnek ellenük pénzügyi szankciókat, mindeközben pedig a politikai befolyás áruba bocsátása a baloldalnál maga a norma

– hangoztatta Deutsch Tamás. Kiemelte, ezzel a botránnyal Brüsszel minden hitelességét elveszítette ahhoz, hogy másokon számon kérje a korrupciót.

Rovatok