Index Vakbarát Hírportál

Eljárást indítottak a korábbi belorusz elnökjelölt ellen, aki szerint Lukasenka Putyin bábja

2022. december 13., kedd 17:18

Az illetékes belorusz hatóságok büntetőeljárást indítottak Szvetlana Tyihanovszkaja volt elnökjelölt és az ellenzék számos más külföldi támogatója ellen a Commonwealth Rush nevű félkatonai formáció létrehozása miatt.

Ezeket az alakulatokat Lengyelországban és Litvániában hívták életre. Az eljárás kezdeményezését Jevgenyij Piletszkij, a belorusz belügyminisztérium Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Főigazgatósága főosztályának vezetője jelentette be.

Az eljáró hatóságok megszerzett anyagai szerint egy szélsőséges csoport létrehozása, illetve az abban való részvétel miatt indították el a büntetőeljárást az érintettek ellen. Az ügyben több mint kétszáz ember vonható felelősségre

– írták a helyi belügyminisztérium Telegram-csatornáján.

A tárca megjegyezte, hogy a Commonwealth Rush szélsőséges formációit a 2024–2025-ös választások alkalmával a helyzet destabilizálására kívánják felhasználni.

Az oroszok azt csinálnak Belaruszban, amit akarnak

Szvetlana Tyihanovszkaja szerint Alekszandr Lukasenka elnök Vlagyimir Putyin bábja, Belarusz pedig Oroszország katonai megszállása alá került. Úgy látja, Lukasenka semmit sem tehet önállóan, nincs ráhatása az országában zajló katonai történésekre. Szerinte Putyin semmibe se avatja be őt, az orosz katonák pedig azt csinálnak Belaruszban, amit csak akarnak.

Az ellenzéki politikus 2020 óta él emigrációban, miután Lukasenka egyes vádak szerint csalással nyert a választásokon, és utána kőkeményen fellépett az ellene tüntetőkkel szemben. Tyihanovszkaja arra szólította fel az Európai Uniót, hogy határozottabban nyilvánuljon meg Minszkkel szemben, és

ne nézze tétlenül egy diktátor állandó rombolását.

Mint beszámoltunk róla, korrupció vádjával jogerősen 14 év börtönbüntetésre és mintegy 57 ezer dollár (körülbelül 19 millió forint) pénzbírságra ítélte a belorusz legfelsőbb bíróság Viktar Babarika volt belorusz ellenzéki elnökjelöltet.

Viktar Babarikát 2020 júniusában vették őrizetbe, ő volt az ellenzék legesélyesebb jelöltje az augusztusi elnökválasztáson. A belarusz hatóságok akkor hatvanmillió dollárt meghaladó értékben elkövetett csalással és pénzmosással vádolták meg, megakadályozva részvételét a választáson. Kampányfőnöke, Marija Kalesznyikava ezután Szvetlana Tyihanovszkajának, egy másik bebörtönzött ellenzéki feleségének csapatához csatlakozott. Tyihanovszkajának sikerült indulnia a választáson, és Belarusz történelmében soha nem látott tömegeket mozgósított. Az elnökválasztást végül az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyert meg a szavazatok 80,1 százalékával.

(Borítókép: Szvetlana Tyihanovszkaja. Fotó: MTI / EPA / Taccjana Zenkovics)

Rovatok