Index Vakbarát Hírportál

Izraelben új házelnököt választottak

2022. december 13., kedd 17:19

Izraelben Jarív Levint megválasztották ideiglenes házelnöknek Benjamin Netanjahu új kormánya beiktatásáig, a kormányalakításhoz szükséges villámtörvénykezés levezénylésére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A november elsejei választásokon Benjamin Netanjahu mögött felsorakozott pártok 64 törvényhozója támogatta a 120 honatyából Jarív Levin megválasztását. A vele szemben fellépő Ajman Ode arab képviselőt, az ellenzéki kommunista Hadas párt jelöltjét öten, a Van jövő pártból Meráv Ben Arit pedig negyvenöten szavazták meg.

Remélem, hogy a 25. kneszet végigéli lehetséges napjait, mert hamarosan stabil kormány jön létre Izraelben. Közös erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megerősítsük a kneszet jogalkotó hatósági pozícióját, amely az utóbbi időben erősen megsérült

– vélekedett beszédében Levin, és nem említette, hogy Netanjahu csak ideiglenesen, a következő napokra szánta neki a házelnöki széket.

Lapid: Szmotrics és Deri irányítja ezt a kormányt

A centrista Van Jövő pártot vezető Jaír Lapid, a leköszönő miniszterelnök támadta a Likud jövőbeli koalíciós partnereivel megkötött megállapodásait. „A Likudra szavazó édesanyákhoz fordulok. Amikor a szavazóhelyiségben állt és a Likudot választotta, akkor erre szavazott? Ezt akarta? Hogy az Ön szavazatával az ország történetének legszélsőségesebb kormánya alakuljon meg?” – kérdezte Lapid az ultraortodox pártokkal és a Vallásos Cionizmus nevű párttal eddig aláírt megállapodásokra utalva.

„Tényleg azt akarta, hogy Avi Maoz ijesztő fajelméletre tanítsa a gyerekeit? Hogy azt mondják a kislányainak, hogy ők másodosztályú állampolgárok, és nem szabad bevonulniuk vagy karriert csinálniuk? Itamár Bengvírt akarta, egy erőszakos bűnözőt, akit elítélték a (zsidó) terrorizmus támogatásáért, hogy elrendelhesse a rendőrségnek, hogy ne tartóztassák le, akik Givat Bicaron kövekkel dobálják a hadsereg katonáit? Valóban olyan országban akar élni, ahol a politikai rendőrség a szélsőjobboldal irányítása alatt áll?” – tette hozzá Lapid.

Netanjahu gyenge, retteg a tárgyalásától, nála fiatalabbak, nála szélsőségesebbek és határozottabbak vették át a hatalmat. Szmotrics és Deri irányítja ezt a kormányt 

– zárta szavait Lapid a Vallásos Cionizmus pártot vezető Becalel Szmotricsra és a keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz pártot vezető Arije Derire utalva.

Netanjahu próbálta lehűteni a kedélyeket

Netanjahu válaszában megpróbálta megnyugtatni a közvéleményt. Kijelentette, hogy Izrael nem lesz a zsidó vallási jogon, a halachán alapuló állam, és fennmarad a status quo, az eddigi helyzet a vallási szabályoknál.

Előzőleg hétfő este a 12-es kereskedelmi csatorna arról számolt be, hogy a vallásos pártok követelésére betilthatják a villamosenergia-termelést szombaton, és bővíthetik a nemi alapon szegregált tengerpartokat.

Levin kinevezése nagyon ideiglenes lesz

– hangsúlyozta a kneszet elnökének megválasztásáról a Likud pártot vezető Netanjahu. A Likud kedden nyilatkozó illetékesei szerint pártjuk nem fogadja el a tévében ismertetett vallási a kéréseket, de nem tagadták más követelések jóváhagyásának lehetőségét.

Korábban a kneszet törvényalkotási miniszteri bizottsága bejelentette, hogy ellenezni fogja a formálódó koalíció törvényjavaslatait, melyeket még a kormány felállása előtt, a következő napokban szeretnének gyorsított ütemben megszavaztatni többségükkel.

A ynet értesülései szerint a Likud és szövetségesei szeretnék elfogadtatni azt a törvényt, amely lehetővé teszi a Sasz párt elnökének miniszteri kinevezését a rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés ellenére, ezen kívül a törvényt, amely megváltoztatja a nemzetbiztonsági miniszter és a rendőrfőkapitány közötti hatalmi és ér erőviszonyokat a rendőrségnél, azt a törvényt is, amely lehetővé teszi a védelmi minisztérium hatáskörének átadását a Vallási Cionizmus elnökének minden ciszjordániai ügyben, valamint a frakciók szétszakadását tiltó törvényt.

(Borítókép: Jarív Levin 2021. június 7-én. Fotó: Menahem Kahana / AFP)

Rovatok