Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Lengyelország egyetlen űrhajósa

2022. december 13., kedd 06:06

81 éves korában elhunyt Miroslaw Hermaszewski, az első és eddig egyetlen lengyel űrhajós egy varsói kórházban − jelentette be veje, Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament egyik lengyel képviselője a Twitter-oldalán hétfőn.

A család nevében megerősítem a szomorú hírt Miroslaw Hermaszewski tábornok haláláról, aki első űrhajós, csodálatos pilóta, jó apa és férj, valamint szeretett nagyapa volt

− írta Czarnecki.

A lengyel katonai pilóta Hermaszewski 1978. június 27-én indult az űrbe a szovjet Szojuz–30 űrhajó fedélzetén. A Szaljut–6 űrállomáson az emberi szervezet súlytalanság állapotában történő vizsgálatával kapcsolatos számos tudományos kísérletben vett részt. Hét napot, huszonkét órát és három percet töltött az űrben. Ő volt összességében a 89. ember, aki az űrben járt.

Hermaszewski erősen bírálta a profitorientált űrrepülést, és az űrkutatást olyan dolognak tekintette, amit a tudomány és az emberi fejlődés érdekében kell megtenni. Egy interjúban egyszer azt nyilatkozta:

A hidegháború idején rengeteg pénzt költöttek fegyverkezésre. Amikor ez az időszak elmúlt, ennek a pénznek egy részét az űrprogramokra fordították. Az Egyesült Államok, Oroszország és más országok közötti együttműködés fokozódott. És ennek vannak hatásai. Pénzügyileg egy ország biztosan nem lesz képes elrepülni a Marsra. Politikai döntésekre van szükség, majd a pénzre. A „mi” vagy „ők” alapon folytatott presztízsverseny nem vezet semmire. A „mi” általános értelemben, a földlakók kell, hogy legyen.

Rovatok