Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden aláírta az azonos neműek házasságáról szóló törvényt

2022. december 14., szerda 09:20

Az amerikai elnök kedden ünnepélyes ceremónia keretében írta alá az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyhez a kongresszus alsóháza múlt pénteken adott végső hozzájárulást.

A Tisztelet a házasságnak (Respect For Marriage Act) elnevezésű törvény alapján az Egyesült Államok tagállamainak el kell ismerniük azokat a házasságokat, amelyeket legálisan kötöttek egy másik tagállamban. A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a Demokrata Párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a legfelsőbb bíróság, amely júniusban megvonta a terhességmegszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító, 2015-ös határozatát. Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

Ez a törvény és a szeretet, amelyet védelmez, csapást mér a gyűlölet minden formájára. A jogszabály minden egyes amerikai embernek ugyanúgy számít

– fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Ház kertjében tartott aláírási ceremónián.

Az ünnepségen részt vett Kamala Harris alelnök és férje, valamint számos ismert melegjogi aktivista, illetve homoszexualitását nyíltan vállaló közszereplő, és meghívást kapott annak a Colorado Springs-i LMBTQ éjszakai szórakozóhelynek a tulajdonosa is, ahol novemberben egy szintén a közösséghez tartozó férfi öt embert megölt és kettőt megsebesített.

Biden szenátorként még másképp gondolkozott

Joe Biden elnök 2010-ben, még alelnökként egy televíziós interjúban támogatta először nyilvánosan az azonos neműek házasságának legalizálását. 1996-ban szenátorként még megszavazta a kongresszusban a házasság védelméről szóló törvényt (Defense of Marriage Act), amely kimondta, hogy a házasság egy nő és egy férfi közösségét jelenti.

Az azonos neműek házasságáról szóló jogszabályt több hónapos, elhúzódó vita után fogadta el az Egyesült Államok Kongresszusa, a törvény az elnök aláírása után léphet hatályba.

Rovatok