Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú újságírót zártak börtönbe az idén

2022. december 14., szerda 07:38

Rekordszámú, 363 újságírót börtönöztek be az idén a világon azért, mert munkájukat végezték, a legtöbbet, 62-t Iránban – közölte szerdán egy amerikai érdekvédelmi csoport.

Mintegy 20 százalékkal emelkedett a bebörtönzöttek száma a tavalyihoz képest a december 1-jei adatok alapján az Újságírók Védelmének Bizottsága (Committee to Protect Journalists) friss jelentése szerint. A jelentés szerint a „top öt bebörtönző” Irán, Kína, Mianmar, Törökország és Belarusz.

A tekintélyelvű kormányok erősítették az elnyomó intézkedéseket, hogy elnémítsák a médiát, hogy „fedő alatt tartsák a forrongó elégedetlenséget a Covid–19, majd az ukrajnai háború okozta gazdasági nehézségek sújtotta világban” – olvasható a tanulmányban.

Az Iránban letartóztatott 62 újságíró közül 49 a szeptemberben kitört tömeges tiltakozások idején került fogságba. A tüntetések a 22 éves kurd Mahsza Amini halála után kezdődtek, a fiatal nőt az erkölcsrendészet tartóztatta le, mert állítólag nem szabályszerűen viselte az előírásos fejkendőt. A nő a vizsgálati fogságban vesztette életét.

Az érdekvédő szervezet szerint „példátlanul sok”, 24 újságírónőt tartóztattak le idén. A sorban Kína a második, 43 újságírót börtönöztek be 2022-ben, a tavalyi 48-hoz képest csökkent a számuk, noha a jelentés szerint a pontos számot a „kínai cenzúra” miatt különösen nehéz kideríteni.

Mianmarban a tavalyi 26-ról 42-re emelkedett a fogva tartott újságírók száma, az idén elítéltek csaknem fele az „uszítást” és a „hamis híreket” büntető rendelkezés alapján került börtönbe. Oroszországban 19 újságíró van őrizetben, sokan közülük akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak a „hamis hírek” terjesztése miatt.

Rovatok