Index Vakbarát Hírportál

Fontos felszólítást intézett az Európai Parlament, béketárgyalásokat sürgetnek

2022. december 14., szerda 19:15

Az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalásában az elhúzódó izraeli–palesztin konfliktus és a palesztin területek megszállásának megszüntetésére szólított fel „valódi béketárgyalások újrakezdése által”.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők megerősítették, hogy továbbra is az 1967-es határokon alapuló kétállami megoldást támogatják, és arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Izraelt és Palesztinát a tárgyalásokban, amelyek a végleges státuszról szóló megállapodáshoz és egymás kölcsönös elismeréshez vezetnének – írja az MTI.

A képviselők emlékeztettek: az izraeli telepek a nemzetközi jog szerint illegálisak, és azonnali hatállyal meg kell szűnniük. Hangsúlyozzák, hogy az új telepek létesítéséről szóló közelmúltbeli döntések tovább ássák alá a kétállami megoldás lehetőségét. Elítélték ugyanakkor az Izrael elleni folyamatos terrorizmust, és teljes mértékben elismerik az ország jogos biztonsági aggályait.

Az állásfoglalás felszólít a régóta esedékes palesztin elnökválasztások megtartására, és sürgeti Izraelt, hogy engedélyezze a voksolás megszervezését Kelet-Jeruzsálemben.

Az EP az oktatás fontosságát is hangsúlyozza a kétállami megoldás megteremtésében.

Az Európai Unió által támogatott tankönyveknek és tananyagoknak meg kell felelniük az UNESCO béke- és toleranciaszabványainak, és az uniós finanszírozást fel kell függeszteni, ha egyértelmű és megalapozott bizonyíték van a szabálytalanságokra

– olvasható a szerdán elfogadott állásfoglalásban.

Rovatok