Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a demokrácia próbatételeként számontartott szavazás a Fidzsi-szigeteken

2022. december 14., szerda 08:36 | aznap frissítve

Jelenleg is zajlik a szavazás a Fidzsi-szigeteken, amelynek akkora a tétje, hogy egyenesen a csendes-óceáni térség demokráciájának próbatételeként tartják számon.

A szerdai választáson Frank Bainimarama miniszterelnök pártja száll szembe a régi riválisa, Sitiveni Rabuka által vezetett koalícióval. Ez a szavazás a harmadik demokratikus választás a Fidzsi-szigeteken azóta, hogy a 2006-ban puccsal hatalomra kerülő Bainimarama 2013-ban új alkotmányt vezetett be – írja az al-Jazeera

Bainimarama pártja, a FijiFirst 2014-ben és 2018-ban is megnyerte a választásokat, de a Sitiveni Rabuka által vezetett koalícióban erős ellenfélre lelt, a választókat ugyanis több dolog is aggasztja. Ezek egyike a koronavírus, a főként turizmusból élő nemzet ugyanis komoly megélhetési gondokkal küzd a járvány kitörése óta. 

A Fidzsi-szigeteken élőket az is aggasztja, vajon visszatérhet-e a stabilitás abba az országba, amelyik négy puccsot élt át 35 év alatt. A szavazás előtt az ország hadserege igyekezett stabilizálni a helyzetet és megelőzni az esetleges zavargásokat.

A fővárosban, Suvában érezhető volt a feszültség a szavazást megelőzően – vélekedett több helyi lakos is. A választásnak helyi idő szerint este hatkor lesz vége, az eredményre pedig néhány napon belül lehet számítani. 

Egy Ausztrália, India és Indonézia által vezetett választási megfigyelőcsoport érkezett a helyszínre a szavazás előtt, akik teljes hozzáférést kaptak a helyszínhez, és eddig semmilyen szabálytalanságot sem észleltek. 

(Borítókép: Szavazók leadják a voksukat a Fidzsi-szigeteken 2022. december 14-én. Fotó: AAP Image / Mick Tsikas / Reuters)

Rovatok