Index Vakbarát Hírportál

Albán puccsról szóló hírek jelentek meg a szerb sajtóban

2022. december 14., szerda 20:51

Szerbia szerint az albánok erőszakkal ragadták magukhoz a hatalmat a Koszovó és Metóhia északi részén fekvő Severna Mitrovica településen.

Ezt Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója jelentette be szerdán.

Ma az albánok erőszakkal elfoglalták a szerbeknek járó parlamenti helyeket a szerbiai Koszovszka Mitrovica községben, holott senki sem szavazott rájuk, és a szerb nép sem támogatja őket

– mondta Petkovics.

Sajtóhírek szerint december 14-én a koszovóiak behatoltak a község épületébe, a koszovói rendőrség védelme mellett tartották meg a község tanácsának ülését, amelyen az albánok közül jelöltek ki képviselőket. A kinevezett képviselők „esküt tettek”, majd „megválasztották” az önkormányzat vezetőjét, számolt be a helyi média.

Petar Petkovics szerint Pristina ilyen lépésekkel egy „monoetnikus albán önkormányzat” létrehozására törekszik, és minden szerbet ki akar szorítani Mitrovica északi részéből. „Az események világosan mutatják, hogy Pristina és az önhatalmúlag kikiáltott Koszovó miniszterelnöke, Albin Kurti fő célja, hogy egyetlen szerb se jusson szóhoz északon” – hangsúlyozta Petar Petkovics.

Rovatok