Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok ellenzi, hogy a szerb fegyveres erők visszatérjenek Koszovóba

2022. december 14., szerda 11:02

Az Egyesült Államok határozottan ellenzi a szerb fegyveres erők visszatérését Koszovóba – hangsúlyozta a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának nyilatkozva Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja, aki szerint a szerb és a koszovói félnek vissza kell térnie a megkezdett párbeszédhez, és nyílt kommunikáció útján kell megoldania a fennálló problémákat.

A megbízott – aki kedden Pristinában találkozott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel – az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte ugyan Szerbia bejelentette, hogy megkéri a NATO békefenntartóit, engedélyezzék számára szerb katonák és rendőrök Koszovóba telepítését, de ez nem történhet meg.

Koszovónak erőteljes biztonsági garanciái vannak az Egyesült Államok részéről, és ez a KFOR-ban történő részvételben nyilvánul meg

– magyarázta, utalva a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőre. Escobar ezenfelül közölte, hogy a barikádokat – amelyeket öt nappal ezelőtt állítottak fel a koszovói szerbek – nem a KFOR-nak kell eltávolítania, hanem azoknak, akik felállították őket.

A Koszovó északi részén élő szerb közösség tagjai azért emeltek tiltakozásuk jeléül barikádokat, mert a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen – számolt be az MTI.

A különmegbízott azt is leszögezte, hogy a 2013-ban Brüsszelben aláírt szerb–koszovói megállapodással összhangban Pristinának meg kell alapítania a koszovói szerb önkormányzatok közösségét.

Ezt Kurtival is közölte, aki korábban arról beszélt, nem érdekli, mit írt alá az akkori miniszterelnök, ő nem hajlandó létrehozni ezt az intézményt. A koszovói fél azért húzódozik a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakításától, mert az nagyobb autonómiát biztosítana a Koszovó északi részén élő szerb kisebbségnek.

Az Egyesült Államok – Gabriel Escobar magyarázata szerint – a közösség megalakítását Koszovó nemzetközi jogi kötelezettségének tekinti.

A koszovói látogatáson Miroslav Lajcak, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja is részt vett, aki a találkozót követően nem nyilatkozott hosszan, csak annyit közölt: a barikádokat politikai megállapodással, nem pedig buldózerekkel kell eltávolítani.

Nem hiszem, hogy megengedhetjük magunknak azt, hogy kivárjunk, amíg valami baj történik. A feszültségek senkin sem segítenek, és szerintem senki sem örül ennek a helyzetnek

– húzta alá. A két különmegbízott szerdán Belgrádban Szerbia vezetőivel tárgyal a Koszovó északi részén kialakult helyzetről. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Egy rendelet indított el mindent

Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban. A két ország közötti vita legújabb forrása az a koszovói rendelet, amely arról szól, hogy megkezdik azoknak a szerbiai rendszámtábláknak a betiltását Koszovó területén, amelyeket még 1999 előtt adtak ki.

Idén novemberre helyezték kilátásba az ország területén élő, jellemzően szerbek körében használt rendszámtáblák bevonását, amire válaszul Belgrád katonai mozgósítást rendelt el. A rendelet ellen vétők 150 eurós bírságot kaphatnak, valamint amennyiben a határidőig (április 21-ig) nem teljesítik a rendszámcserét, a gépjárművet az állam lefoglalhatja.

Rovatok