Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal

2022. december 14., szerda 14:24

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vesz az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A két szervezet 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot, együttműködésüket 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték.

A szerdai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöld átállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023–27 között megvalósuló EU-ASEAN-akciótervről tárgyalnak. A találkozóról Orbán Viktor miniszterelnök is közzétett egy bejegyzést Facebook-oldalán

Indul a brüsszeli csúcs

– írta a kormányfő.

A magyar miniszterelnök délután kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével – közölte a sajtófőnök.

Ott volt a vb-elődöntő helyszínén

A magyar kormányfő kedden még Katarban volt, ahol élőben nézte meg az Argentína–Horvátország világbajnoki elődöntőt. Orbán Viktor találkozott Katar miniszterelnökével és belügyminiszterével, Abdul Aziz Al Thani katari sejkkel is. 

A két miniszterelnök az esti meccs színhelyén, a Lusaíl Stadionban egy rövid találkozót is tartott, ahol arról tárgyaltak, hogy miképp lehetne fejleszteni Magyarország és Katar bilaterális együttműködését.

Szijjártó Péter is Katarban tárgyal, terítéken a gáz importja

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben posztolt róla közösségi oldalán, hogy szintén a világbajnokságnak otthont adó Katarban tárgyal.

„Katar ma az energiadiverzifikáció európai szinonimája. Itt van a világ harmadik legnagyobb földgáztartaléka, amely nyugati látogatók tucatjait vonzza ebbe az országba. Amennyiben az LNG-fogadási kapacitásokat sikerül növelni Dél-Európában, akkor a magyar energiaellátás szempontjából is reális forgatókönyvként merül fel a katari gáz importja” – írta Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [k] az uniós tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége [ASEAN] tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok