Index Vakbarát Hírportál

Több ember is eltűnt az Egyesült Államokban tomboló viharokban

2022. december 14., szerda 06:32

Kiterjedt téli viharzóna okozott károkat kedden az Egyesült Államok középső államaiban Texastól az északi Minnesotáig. Délen tornádók, északon pedig heves hóviharok okoztak fennakadásokat.

Texasban lealább öt helyen alakult ki tornádó a Nemzeti Időjárási Szolgálat adatai szerint, ahol többen megsérültek. Fort Worth közelében több tucat lakóházban és üzleti épületben okozott károkat a vihar, Dallas nemzetközi repülőterén mintegy ezer járatot érint a viharos időjárás.

Louisiana államban két ember eltűnt a Shreveport városánál kialakult tornádó nyomán, az épületek romjait kutyás mentőegységekkel kutatták át.

Oklahoma államban szintén többen megsérültek a viharokban. A meteorológiai szolgálat adatai alapján 

a széllökések meghaladták az óránként 200 kilométeres sebességet.

Montana, Colorado és Nebraska államban heves hófúvásokra figyelmeztették a lakosságot a hatóságok, valamint arra, hogy rövid idő alatt akár több mint 60 centiméter hóréteg alakulhat ki.

Nebraska közlekedési minisztériuma intézkedett egyes autópálya-szakaszok lezárásáról, miután a komoly havazás és erős szél veszélyessé tette a közlekedést, illetve kamionok fordultak keresztbe az utakon – adta hírül az MTI.

Iowa, Dél-Dakota és Minnesota egyes részein mintegy két és fél centiméteres jégpáncél kialakulására, valamint szélviharokra hívták fel a figyelmet a hatóságok, és azt kérték, hogy akinek nem szükséges, az ne mozduljon ki otthonából.

A heves viharokra vonatkozó figyelmeztetést szerdán Mississippi és Alabama államra, valamint Florida egyes részeire is kiterjesztették.

Rovatok