Index Vakbarát Hírportál

Nagyjából 475 millió forintot keresett Boris Johnson a lemondása óta

2022. december 15., csütörtök 07:05

Lemondása óta több mint egymillió fontot (475 millió forint) keresett beszédekkel Boris Johnson volt brit miniszterelnök – derült ki a brit képviselők mellékjövedelmeit feltüntető jegyzékből.

A politikus összesen 1 030 782 font díjazást kapott négy beszédért októberben és novemberben.

Johnson, aki a sorozatos belpolitikai botrányok miatt júliusban jelentette be lemondását, amelyet a brit lakosság kiemelkedő többsége helyeselt a közvélemény-kutatások szerint, majd szeptemberben távozott tisztségéből, többek között az Egyesült Államokban, Indiában és Portugáliában tartott előadásokat – írja a The Guardian.

Csak a New York-i székhelyű Centerview Partners pénzügyi vállalatnál tartott beszédéért 277 724 font díjazást kapott. Amerikai útjának, valamint két kísérőjének költségeit az amerikai cég fizette.

A brit politikusnak parlamenti képviselőként vagyonnyilatkozatot kell tennie a parlamenten kívüli tevékenységéről, és meg kell jelölnie a munkával töltött időt is. A jegyzék adatai alapján az 58 éves Johnson kiszámolt órabére 30 ezer font (14 millió forint) volt.

Miután Liz Truss rekordrövid ideig vezette miniszterelnökként a brit kormányt, és bejelentette, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, egy időben Boris Johnson kacérkodott a gondolattal, sőt bejelentette, hogy készen áll újra indulni a miniszterelnöki posztért, majd mégis visszakozott, és Rishi Sunak lett a következő miniszterelnök.

(Borítókép: Boris Johnson 2016. június 27-én Londonban. Fotó: Jack Taylor / Getty Images)

Rovatok