Index Vakbarát Hírportál

Újabb szuperfegyver érkezhet Ukrajnába

2022. december 15., csütörtök 14:12

Patriot légvédelmi rakétarendszereket kaphat Ukrajna az Egyesült Államoktól. A fegyver – amelyet az ukrán elnök már régóta kér az amerikaiaktól – repülőgépek, cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták célba vételére is alkalmas.

Régóta jelent pajzsot az Egyesült Államok és szövetségesei számára a Patriot rakétarendszer. Európában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceánon is védelmet nyújtanak az Iránból, Szomáliából és Észak-Koreából érkező potenciális csapások ellen. Ezért volt kritikus fordulópont, amikor felröppent a hír arról, hogy az Egyesült Államok beleegyezett a rakétaütegek Ukrajnába szállításába. 

Volodimir Zelenszkij hónapok óta kérleli az USA-t, hogy szállítson a fegyverből Ukrajnába az ország légvédelmének megerősítése érdekében. Ám az amerikai tisztviselők csak a napokban erősítették meg a megállapodást, hivatalos bejelentése pedig az elkövetkező időszakban várható. Eközben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer hatékonysága korlátozott, ezért nem biztos, hogy a háborúban döntő szerepet fog játszani. 

Mi az a Patriot? 

A Patriot föld-levegő rakétarendszert elsőként a nyolcvanas években vetették be. A fegyver repülőgépek, cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták célba vételére is alkalmas.

Minden Patriot-üteg egy teherautóra szerelt indítórendszerből áll, amely nyolc indítóállványt tartalmaz, amelyek egyenként legfeljebb négy rakétaelhárítót, egy földi radart, egy vezérlőállomást és egy generátort képesek befogadni. Az Egyesült Államok hadserege jelenleg 16 Patriot-zászlóaljjal rendelkezik. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének 2018-as jelentése szerint ezek a zászlóaljak ötven üteget üzemeltetnek, amelyek több mint 1200 rakétaelhárítóval rendelkeznek.

Szinte mindenki szeretne belőle

Az amerikai ütegeket rendszeresen bevetik szerte a világon. Patriotokat üzemeltet vagy vásárol Hollandia, Németország, Japán, Izrael, Szaúd-Arábia, Kuvait, Tajvan, Görögország, Spanyolország, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Románia, Szlovákia, Svédország, Lengyelország és Bahrein is – írja az AP hírügynökség. 

A Patriot rendszer az egyik legszélesebb körben üzemeltetett, legmegbízhatóbb és legjobban bevált légvédelmi rakétavédelmi rendszer, a ballisztikus rakétavédelmi képesség pedig segíthet megvédeni Ukrajnát az Irán által Oroszországnak szállított ballisztikus rakétákkal szemben 

– mondta Tom Karako, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) rakétavédelmi projektjének igazgatója.

Piszkos anyagiak

Az AP beszámolója szerint a Patriotot és a rakétákat számos alkalommal módosították az évek alatt. A rendszer jelenlegi elfogó rakétája lövedékenként körülbelül négymillió dollárba (körülbelül 1,5 milliárd forintba) kerül, kilövőállványai pedig egyenként körülbelül tízmillió dollár (körülbelül 3,8 milliárd forintba) – számolt be a CSIS júliusi rakétavédelmi jelentésében.

Ennek alapján kiemelik: ezen az áron nem költséghatékony és nem optimális a Patriotot használni a sokkal kisebb és jelentősen olcsóbb iráni drónok lelövésére, amelyeket Oroszország vásárolt és használ Ukrajnában.

(Borítókép: Ukrán katonák 2022. december 5-én. Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok