Index Vakbarát Hírportál

A Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság lefoglalta a volt ukrán elnök teljes vagyonát

2022. december 15., csütörtök 06:45

Ukrajna Legfelsőbb Korrupcióellenes Bírósága helyt adott az igazságügyi minisztérium keresetének, és lefoglalta Viktor Janukovics volt ukrán elnök ingó és ingatlanvagyonát.

Ukrajna Legfelsőbb Bírósága 13 év börtönre ítélte Viktor Janukovics volt államfőt hazaárulás és háború kirobbantásában való bűnsegédlet vádjával 2021 végén.

A parlament 2014. február 22-i ülésén felmentette Viktor Janukovicsot az elnöki tisztségéből. A leváltása után két nappal elfogatóparancsot adtak ki ellene, azonban a holléte napokig ismeretlen volt, végül február 28-án Oroszországban, a Don menti Rosztovban bukkant fel.

2019. január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet azonban Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem volt jogerős.

A Janukovics ügyében indított eljárás újratárgyalását 2021. november 17-én jelentették be. Tavaly december 6-án Ukrajna Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta a kijevi bíróság 2019. január 24-i ítéletét.

Lefoglalták a teljes vagyonát

Ukrajna Legfelsőbb Korrupcióellenes Bírósága helyt adott az igazságügyi minisztérium keresetének, és lefoglalta Viktor Janukovics volt ukrán elnök ingó és ingatlanvagyonát:

A döntést Vitalij Kriklivij, Viktor Nogacsevszkij és Viktor Maszlov bírák hozták meg. Amint azt a Korrupcióellenes Akcióközpont megjegyezte, a vagyon nagy részét a NABU nyomozóinak magas színvonalú munkájának köszönhetően kobozták el.

(Borítókép: Viktor Janukovics 2010. április 11-én. Fotó: Brendan Smialowski / Getty Images)

Rovatok