Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Nem csak a határunkat, Európát is védjük

2022. december 15., csütörtök 15:36

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kelebián, a déli határzárnál tett látogatást, ahol találkozott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel, valamint egyeztetett a határvédelmi szolgálatokkal is.

Az Index is beszámolt róla, hogy Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön a magyar–szerb határhoz látogat, ahol találkozik a Tompán munkalátogatást tevő szerb elnökkel, Alekszandar Vucsiccsal is.

A magyar államfő csütörtök reggel bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, és beszámolt róla, hogy elindult a határhoz.

Novák Katalint a szerb államfő mellett többek között Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnök is fogadta a Kelebia–Tompa határkerítésnél. A három politikus a határvédelmi szolgálatok képviselőivel tanácskozott. A közös határlátogatás utáni sajtótájékoztatón Novák Katalin kijelentette: „A határ a szuverenitás szimbóluma, és garantálja, hogy meg tudjuk őrizni biztonságunkat.”

Hozzátette: ahhoz, hogy Európa hosszú távon is a béke szigete maradhasson, különbséget kell tenni illegális bevándorló és menekült között.

Magyarország minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek

– idézi az MTI a magyar államfőt.

Novák Katalin kiemelte: az illegális bevándorlással szemben Magyarország az első perctől a leghatározottabban fellép. „A migrációs nyomás fokozódik, idén a tavalyinál kétszer többen, 261 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra. Ezek a migránsok pedig egyre agresszívebbek.”

Alekszandar Vucsics közölte, hogy Szerbia területén kétféle biztonsági intézkedést is alkalmaznak az illegális migrációval szemben. Tájékoztatása szerint idén jóval több bevándorló érkezett Észak-Macedónia és Bulgária felől is – írja a Pannon RTV.

Vucsics: Jobban félek, mint bármikor

Alekszandar Vucsics októberben Orbán Viktorral és Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt migrációs kérdésekben. Többek között arról is egyeztettek, hogy a legsúlyosabb állapotok a nyugat-balkáni útvonalon alakultak ki, ahol már éles fegyvereket is használnak. A szerb elnök akkor jelezte: attól fél, nem tudja majd megtartani országát, ugyanis egy „újabb sztálingrádi csatára” számít. Vucsics szerint egy nagyon nehéz korszak előtt áll Szerbia.

„Szerbiában is egyre nő a migránsok száma, csak Oroszországból 17 ezren érkeztek eddig. Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy 2023. január elsejétől új európai vízumpolitika nehezíti a szerb emberek utazását” – jegyezte meg Vucsics, aki szerint a legfőbb kérdés az, hogy hová tartanak a szerbek, és mit kezd magával a nemzet.

Sikerül-e majd megőriznünk a Duna jobb és bal partját is magunknak, hogy ne legyen valaki másé?

– tette fel a kérdést a szerb államfő.

Rovatok