Index Vakbarát Hírportál

Szívproblémák miatt összeesett a thai hercegnő

2022. december 15., csütörtök 17:06

Szerda este a thaiföldi király legidősebb lánya szívproblémák miatt összeesett − közölte a thaiföldi királyi palota.

Badzsrakitijaba hercegnő, Vadzsiralongkorn király legidősebb lánya kutyáinak edzése közben esett össze Bangkoktól északkeletre − közölte a palota. A 44 éves nőt egy közeli kórházba szállították, majd helikopterrel Bangkokba vitték kezelésre. A palota szerda este „bizonyos mértékig stabilnak” minősítette az állapotát − írta meg a BBC

A thaiföldi királyi palota orvosi közleményei jellemzően homályosak, a Badzsrakitijaba hercegnőről kiadott egyetlen közleményből nehéz megítélni, mennyire súlyos az állapota − közölte a BBC bangkoki tudósítója, Jonathan Head.

A nyilatkozat semmit sem mond az egészségi állapotáról. Egyes jelentések szerint sokkal súlyosabb a helyzet, mint ahogyan közölték.

Ő az egyik legesélyesebb a trón öröklésére

A hercegnő a király első feleségének, Szoamszavali hercegnő lánya, a király legidősebb gyermeke. Apja legbelsőbb köréhez tartozik, amióta 2016-ban átvette Bumibol király trónját, ő pedig a király személyes kíséretének magas rangú tisztviselője lett.

Ő a legképzettebb a belső királyi körben, két amerikai egyetemen szerzett posztgraduális jogi diplomát.

Vadzsiralongkorn király még nem nevezett meg trónörököst, de Badzsrakitijaba hercegnőt széles körben a legmegfelelőbb utódnak tartják. A király három hivatalos címmel rendelkező gyermekének egyikeként az 1924-es palotai örökösödési törvény alapján jogosult a trónra.

A hercegnő a fitnesz szerelmese, és régóta kiáll a thaiföldi büntetőjogi reformok mellett. Különösen a női fogvatartottakért száll síkra, akiknek száma Thaiföldön az egyik legmagasabb a világon. 2012 és 2014 között Thaiföld ausztriai nagykövete volt.

Rovatok