Index Vakbarát Hírportál

Elegük van a brüsszelieknek, 16 ezren tüntetnek a rezsiszámlák ellen

2022. december 16., péntek 17:37

Több ezer tüntető vonult pénteken Brüsszel utcáira, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellen tiltakozzon – ezzel gátolják a tömegközlekedést és megzavarják az Európai Unió e heti csúcstalálkozóját.

Ezrek tiltakoztak Brüsszelben a megélhetési válság miatt, leállítva a tömegközlekedést és megzavarva az uniós csúcstalálkozót, amelyen a döntéshozók nemrég elfogadták az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, döntöttek a minimumadóról, Magyarország helyreállítási tervéről és a jogállamisághoz köthető úgynevezett feltételességi mechanizmusról.

A brüsszeli rendőrség szerint 16 500 ember jelent meg a tüntetésen, amelyet a közszféra számos dolgozóját képviselő szakszervezetek szerveztek, jobb béreket és munkakörülményeket követelve, mivel az infláció Európa-szerte egyre csak nő.

Emeljék a béreket és a nyugdíjakat!

– állt az egyik transzparensen, amelyet egy tüntető tartott magasba.

A gáz- és villamosenergia-árak az ukrajnai orosz invázió nyomán ugrottak meg – írja a Reuters. A belga infláció novemberben 10,63 százalékos volt, míg az euróövezet egészében a fogyasztói infláció tíz százalék körül mozog. 

Amikor hazatérsz a gyerekeidhez, azt szeretnéd, hogy meleg legyen a házad, és ne azt kelljen számolgatni, hogy telik-e energiára

– mondta az egyik tüntető.

Az esemény békésen zajlott, de a brüsszeli repülőtér közölte, hogy a tüntetés miatt járatokat kellett törölni, a helyi rendőrség szerint pedig fennakadások voltak a közlekedésben.

Az utóbbi hónapokban Európa-szerte tüntetésektől hangosak az utcák: októberben egyszerre öt európai országban bolydultak fel a háborgó tömegek a rezsiköltségek és élelmiszerár-növekedés ellen.

(Borítókép: Didier Lebrun / Photonews / Getty Images)

Rovatok