Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun valami újat mutatott

2022. december 16., péntek 13:14

Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel, a teszt célja egy új fegyver kifejlesztése. A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan tovább növeli és fejleszti katonai arzenálját, beleértve az interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Az északnyugati Tongcsang-ri városnál lévő Szohe rakétakísérleti telepen történt tesztről készült felvételeken Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője is látható, amint megtekintette a hajtóművet, amely élénksárga lángokat lövellt ki – közölte pénteken az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA).

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan tovább növeli és fejleszti katonai arzenálját, beleértve az interkontinentális  ballisztikus rakétákat  (ICBM). Az észak-koreai rakéták folyékony üzemanyaggal működnek. Kim Dzsongun tavaly stratégiai elsőrendű feladattá tette a szilárd üzemanyaggal működő hajtóművek kifejlesztését annak érdekében, hogy korszerűsítsék rakétáikat – számolt be az MTI.

Az új technológia alkalmazása veszélyesebbé tenné Észak-Korea nukleáris arzenálját

A folyékony üzemanyaggal működő rakétákat nehezebb használni, és elemzők szerint több időt kell fordítani felkészítésükre. Ezáltal az ellenség könnyebben veheti észre és hamarabb semmisítheti meg őket.

Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem professzora szerint a szilárd tüzelőanyaggal működő rakéták „mobilisabbak, gyorsabban indíthatók konfliktusok esetén”. Hozzátette, hogy az új technológia alkalmazása veszélyesebbé tenné Észak-Korea nukleáris arzenálját.

Phenjan idén példátlan katonai kísérletsorozatot hajtott végre, beleértve az eddigi legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétája felbocsátását. Szöul és Washington hónapok óta arra figyelmeztet, hogy Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet tervez végrehajtani. A kelet-ázsiai ország történetében ez lenne a hetedik.

Rovatok