Index Vakbarát Hírportál

Kötelező lesz napelemet szerelni az új lakóházakra Tokióban

2022. december 16., péntek 19:21

Tokió vezetése csütörtökön közölte, hogy a háztartások szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében előírja, hogy az újonnan épített házakat 2025-től napelemekkel kell felszerelni.

A rendszer bevezetéséről szóló, felülvizsgált környezetvédelmi rendeletet csütörtökön többségi szavazással elfogadták a tokiói fővárosi közgyűlés rendes ülésén. A fővárosi önkormányzat határozata szerint a nagyobb lakásépítő cégek kötelesek lesznek napelemeket telepíteni a kétezer négyzetméternél kisebb alapterületű épületekre − írta meg a Kyodo News

A lakásvásárlóknak is kötelező lesz együttműködniük, és kétezer négyzetméteres vagy annál nagyobb lakóépület építésekor a magánvállalkozókat is kötelezik majd arra, hogy napelemekkel szereljék fel a lakást. A rendszer 2025 áprilisában lép életbe.

A fővárosi önkormányzat becslése szerint a 4 kilowattos panelek telepítésének 980 000 jen (2,7 millió forint) költsége tíz év alatt megtérül az árameladásból származó bevételből. Ez a támogatásokkal együtt tovább csökkenthető hat évre. A kezdeti költségekhez a lízingcégek is kapnak támogatást, hogy csökkentsék a lakásvásárlók terheit.

Tokió azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra a 2000-es szinthez képest a felére csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A programra 116,2 milliárd jen összegű pótköltségvetést is jóváhagytak, ebbe beleértve a panelek telepítésének támogatását is.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt, a tokiói közgyűlés legnagyobb frakciója ellenezte a határozatot.

Rovatok