Index Vakbarát Hírportál

Eddig nem ismert részletek derülhetnek ki a Kennedy-gyilkosságról

2022. december 16., péntek 09:31

A Fehér Ház elrendelte több ezer, a John F. Kennedy elnök elleni 1963-as merénylettel összefüggő dokumentum nyilvánosságra hozatalát. A mintegy 13 173 akta online közzététele azt jelenti, hogy a gyűjteményben lévő iratok több mint 97 százaléka mostantól nyilvánosan hozzáférhető.

Az elérhetővé vált dokumentumok a szakértők szerint nem rengetik meg a világot, de a történészek remélik, hogy többet megtudnak az állítólagos merénylőről. Mint ismert, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökét 1963. november 22-én, a texasi Dallasban tett látogatása alkalmával lőtték le.

Egy 1992-es törvény előírta, hogy a kormánynak 2017 októberéig minden, a merénylettel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra kell hoznia. Csütörtökön Joe Biden elnök végrehajtási utasítást adott ki, amelyben engedélyezte a legutóbbi közzétételt. Hozzátette, egyes aktákat 2023 júniusáig a biztonság kedvéért titokban tartanak. Az amerikai nemzeti levéltár közölte, hogy 515 dokumentumot teljes egészében, további 2545 dokumentumot pedig részben visszatartanak.

The @USNatArchives has posted 12,879 documents subject to the President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act of 1992 (#JFK Act).

To access the released documents, go to: https://t.co/MGai86qTOm pic.twitter.com/al8lWj2MFr

— US National Archives (@USNatArchives) December 15, 2022

Egy 1964-es amerikai vizsgálat, a Warren-bizottság megállapította, hogy Kennedyt Lee Harvey Oswald, egy korábban a Szovjetunióban élő amerikai állampolgár ölte meg, és hogy egyedül cselekedett. A férfi állítólag a dallasi rendőrkapitányság pincéjében halt meg, két nappal letartóztatása után, írja a BBC.

John F. Kennedy halála évtizedeken át összeesküvés-elméleteket szült, de csütörtökön a CIA közölte, hogy az amerikai kémügynökség „soha nem foglalkozott” Oswalddal, és nem tartott vissza róla információkat az amerikai nyomozók elől.

(Borítókép: John F. Kennedy. Fotó: Bettmann Archive / Index)

Rovatok