Index Vakbarát Hírportál

Kifogyott a kolera elleni vakcinából a WHO

2022. december 16., péntek 16:01

Az Egészségügyi Világszervezet által kezelt kolera elleni vakcinák globális készlete „jelenleg üres vagy rendkívül alacsony”, miközben a betegség világszerte újra felütötte a fejét − közölte a WHO egyik tisztviselője pénteken.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint a halálozási arányok világszerte emelkednek, a világon mintegy harminc országból jelentettek idén kolerajárványt, ami körülbelül harmadával több, mint egy átlagos évben − írta meg a Reuters hírügynökség. 

Nincs több vakcinánk. Egyre több ország kéri, ez rendkívül nagy probléma

− mondta Philippe Barboza, a WHO kolerával és járványos hasmenéses betegségekkel foglalkozó csoportvezetője.

Barboza kijelentésével a WHO és egyéb partnerek által kezelt, az oltóanyag-ellátás nemzetközi koordinációs csoportja által fenntartott vészhelyzeti készletre utalt. Ebben a készletben általában évente körülbelül 36 millió adag áll rendelkezésre. Az oltóanyaghiány korábban már arra késztette a WHO-t, hogy októberben ideiglenesen felfüggessze a szokásos kétadagos oltási stratégiát.

Nem vonzó a fejlesztés a gyártóknak

Barboza elmondta, hogy a válságot részben az egyik indiai gyártónak az export leállításáról szóló döntése okozta, részleteket azonban nem közölt. Egy dél-afrikai gyártó tervezi a termelés beindítását, de ez néhány évig eltart.

Valószínűleg sokkal kevésbé vonzó egy kolera elleni vakcina kifejlesztése, amelyet alapvetően a szegényebb országokban használnak, mint a koronavírus-vakcina fejlesztése, ahol sokkal magasabb bevételre lehet számítani

− mondta. Egy több mint egymillió adagból álló tétel a héten érkezett Haitire.

A kolera szennyezett élelmiszerrel vagy vízzel terjed, és heveny hasmenést okozhat. Sokaknak enyhe tünetei vannak, de kezelés nélkül órákon belül halálos kimenetelű lehet.

A XXI. században elfogadhatatlan, hogy emberek haljanak meg egy olyan betegségben, amely nagyon jól ismert és nagyon könnyen kezelhető

− tette hozzá Barboza.

A járvánnyal érintett országok között vannak olyanok, amelyeket szegénység és konfliktusok sújtanak, mint Haiti és Jemen, de a betegséget olyan országokból is jelentették, mint Libanon, amely a közelmúltig közepes jövedelmű ország volt. A szakember szerint ennek az egész világ számára figyelmeztetésül kell szolgálnia. 

Rovatok