Index Vakbarát Hírportál

Egy konteóhuszár az önjelölt német királyság vezetője

2022. december 16., péntek 20:43

Nem ismeri el Németországot egy önjelölt királyság, amelynek zavaros fejű konteókirályát egy évtizede koronázták meg. A hírszerzés fenyegetésnek tekinti a terjeszkedő vezetőt.

A kelet-németországi vidék peremén egy láthatatlan határ húzódik. Egy impozáns kastély tornyai emelkednek ki a fák lombjai közül, a bejárati kapun egy tábla tájékoztatja ünnepélyesen a látogatót, hogy voltaképpen egy új ország területére tette be a lábát.

A Königreich Deutschland, a Német Királyság egy önjelölt állam – a saját maga által kinevezett királlyal.

I. Péter – azt szeretné, ha így neveznék – egy meglehetősen komor, faburkolatos teremben fogadta a BBC stábját. Egy évtizede koronázták meg, a ceremónia kelléke volt az országalma és a jogar. Úgynevezett királyságának megalapítása óta saját pénzt veret, saját személyi igazolványokat nyomtat, és saját zászlót lobogtat.

I. Péter is Reichsbürger, birodalmi polgár Németországban, egyike annak a huszonegyezer embernek, akit az ország hírszerzése összeesküvéselmélet-hívőként tart számon. Ennél azonban lényegesebb, hogy nem ismerik el a háború utáni német állam legitimitását.

Azok után kerültek a figyelem középpontjába, hogy huszonöt Reichsbürgert letartóztattak. Azzal gyanúsítják őket, hogy a hatalom erőszakos megdöntése érdekében a német parlament, a Reichstag épületének megrohamozását tervezték.

Péter király azt állítja, hogy nincsenek erőszakos szándékai, jóllehet a német államot „rombolónak és betegnek” tartja.

„Nem érdekem, hogy a fasiszta és sátáni rendszernek a része legyek” – mondta.

Többször került a rácsok mögé

Vendégeit egy másik, plüssfoteles, csillogó csillárral felszerelt helyiségbe kalauzolta. Ez azonban nem egy szalon volt, hanem Péter király saját tévéstúdiója, ahol egy alattvaló a beszélgetés minden pillanatát rögzítette.

Az uralkodó abban reménykedik, hogy rövidesen elindíthatja tévécsatornáját.

Úgy érezte: nem volt más választása, mint megalapítani a királyságát azok után, hogy sikertelenül jelöltette magát polgármesternek és a Bundestag tagjának egyaránt.

„A német rendszerben a korrupt, bűnöző vagy másokat kihasználó emberek boldogulnak. Esélytelenek, akiknek becsületes a szívük, vagy a közjó érdekében jobbá akarják változtatni a világot” – kesergett.

Valódi neve Peter Fitzek, és korábban gyakran került összetűzésbe a német törvényekkel.

Meet the (self-proclaimed) king of Germany, Peter Fitzek https://t.co/6SbNdbgx8l

— Businessweek (@BW) May 19, 2020

Németország ugyanis nem ismeri el a sem királyságot, sem a dokumentumait. Fitzeket többször elítélték jogosítvány nélküli vezetésért, és saját egészségbiztosítási programjának működtetéséért. Több évre börtönbe került, mert elsikkasztotta állampolgárai pénzét, az ítéletet azonban később hatályon kívül helyezték.

A Fitzeket immár két éve megfigyelő hírszerzés fenyegetésnek tekinti. Egy szektához hasonlítják, amely összeesküvés-elméletekkel és szélsőséges ideológiával bomlasztja az embereket.

Fitzek egyébként terjeszti a királyságát: földterületeket vásárol fel Németországban, ahol létrehozza saját közösségeit.

Adót nem fizetnek

Az egyik ilyen kommuna Bärwalde falucskában, Berlintől délre működik. Nagyjából harmincan élnek a főépületben, meg a feljáró mentén, a gyepen szétszórt lakókocsikban.

A polgárok nem fizetnek adót, és nem küldik iskolába a gyerekeiket, ami Németországban törvényellenes. Saját igazságszolgáltatásuk élén Péter király áll, céljuk azonban saját egészségügyi rendszerük létrehozása is.

Egy fenntartható, zöld közösséget terveznek építeni a modern technológia felhasználásával, a modern orvostudományban azonban kevéssé bíznak. Koronavírus ellen senkit sem oltottak be.

Egyik szomszédjuk komoran figyeli őket. „Adózniuk kellene – mondta –, hiszen hozzáférnek Németország erőforrásaihoz.” A leginkább az aggasztja, mi lesz a gyermekeikkel. „Milyen hatással lesz rájuk ez a sok minden?” – tette fel a kérdést.

A Reichsbürgereknek egyébként több csoportja is van. Az egyik a minap a német kormányt próbálta megdönteni.

Egy sztárséf is a puccskísérlet gyanúsítottja

Egy híres szakácsot is letartóztattak egy szélsőjobboldali terroristacsoport puccskísérlete miatt – jelentette a helyi sajtóra hivatkozva a Sky News.

Frank Heppner a Real Madrid-sztár David Alaba barátnőjének, Shalimar Heppnernek az édesapja, a pár közös gyermekének nagyapja. A 62 éves séfet az osztrák Kitzbühel síparadicsomban vették őrizetbe, ahol népszerű étterme működik.

Heppner szerepe a sikeres puccs után az lett volna, hogy „átvegye az új Német Birodalom kantinjait”, és ellássa csapatait – írta a Frankfurter Rundschau. Tulajdonképpen ugyanezt a szerepet tölti be Szergej Prigozsin, „Putyin séfje” Oroszországban. Az euro-ázsiai konyha specialistája, Heppner korábban ötcsillagos szállodákban dolgozott szerte a világon.

A nyomozók egyébként találtak egy „halállistát”, amelyen tizennyolc olyan neves német politikus és újságíró neve szerepelt, lakcímmel, akiket a csoport célba vehetett – számolt be a Tageszeitung.

(Borítókép: Peter Fitzek 2019. november 4-én. Fotó:  Klaus-Dietmar Gabbert / picture alliance / Getty Images)

Rovatok