Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, milyen karácsonyfát kell választani

2022. december 16., péntek 21:15

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, fizikus és egyetemi tanár közösségi oldalán osztotta meg véleményét, amelyet harminc év egyetemi kutatómunka és tanítás után megalapozottnak tart a környezetbarát karácsonyfáról. Tudományosan alátámasztotta, miért a vágott fenyőfa a legjobb választás, méghozzá a lehető legnagyobb méretben, amit találunk.

Az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) egyik alelnöke, Diána Ürge-Vorsatz nemzetközi szaktekintély a klímavédelem területén a nemzetközi klímakutató csoport egyetlen magyar tagjaként. Az Indexnek interjút adott a klímaválság hatásairól, egy korábbi nyilatkozatát ide kattintva olvashatja.

A klímakutató Ürge-Vorsatz Diána feltette a kérdést, vajon melyik karácsonyfa a legkörnyezettudatosabb: a műfenyő, a vágott, a gyökeres vagy semmilyen. Szerinte pár év alatt annyit változott a világ, hogy a felsorolt lehetőségek közül egyik sem jó válasz.

Kijelentette, hogy környezetvédelmi szempontból egyértelműen a lehető legnagyobb, vágott fenyőfa a legjobb döntés. Azt is kiemelte, hogy még a nem vásárlásnál és a gyökeres fenyőnél is sokkal jobb, ha vágott nagy méretűt veszünk.

A teljesség igénye nélkül összefoglalta, mik az előnyei, ha élő karácsonyfa vásárlása mellett döntünk:

Hozzátette, még lehetne folytatni az előnyök sorát. „Erre nyugodtan lehet költeni karácsonykor minél többet minden lelkiismeret-furdalás nélkül, sőt, rengeteg jóérzéssel!” – biztatott a klímaszakértő.

(Borítókép: Ürge-Vorsatz Diána. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok