Index Vakbarát Hírportál

Kíváncsi, hol jár a Mikulás? Ez a radar megmutatja

2022. december 17., szombat 12:15

A kanadai–amerikai egyesített észak-amerikai repülésvédelmi parancsnokság (NORAD) december 24-re készül, amikor elkísérik a Mikulást, és segítik a repülését a kanadai légtérben. Erről egy részletes, sokak számára egyenesen szórakoztató közlemény jelent meg.

A NORAD kanadai és amerikai tagjai az elmúlt 67 évben mindkét ország különböző helyszíneiről követték nyomon a Mikulás útját.

A NORAD-technikusok feladata lesz, hogy december 24-én radarok, műholdak és infravörös érzékelők segítségével lokalizálják és kövessék a Mikulást. Amint megtalálják a kanadai légtérben, a Mikulást az RCAF CF–188 Hornet repülőgépek kísérik majd a 3. század bagotville-i és a 4. század Cold Lake-i (Alta) repülőgépeiről – írja a Bay Today.

A személyzet számára az egyik nagy kihívást az jelenti, hogy a Mikulás soha nem nyújt be repülési útvonaltervet az útjához.

Minden eszközünket be kell vetnünk, hogy először felderítsük, majd azonosítsuk őt

– mondta a küldetés parancsnoka, Vanessa Larochelle-Meilleur.

Műholdat használnak infravörös technológiával, így azonosítják Rudolf orrát, hogy megjelenjen a rendszerükben. Aztán a radarjukat használják a Kanada északi partjai mentén lévő figyelmeztetőrendszerükből, hogy bemérjék a szánkót és a rénszarvasokat.

Ez nem új küldetés a NORAD számára, hiszen már 1955 óta követik a Mikulást. Aki szeretné nyomon követni a Mikulás útját karácsony estéjén, az a NORAD honlapján teheti meg.

Rovatok