Index Vakbarát Hírportál

Se Trump, se Biden nem kell az amerikaiaknak

2022. december 17., szombat 21:22

Az amerikai választók többsége se Donald Trump, se Joe Biden újbóli indulását nem támogatja a következő, 2024-es elnökválasztáson – derül ki a Fox News és a CNN hírtelevíziók héten megjelent közvélemény-kutatásából.

A CNN hírtelevízió által megrendelt felmérésben a megkérdezett republikánus érzelmű választók 62 százaléka mondta azt, hogy azt szeretnék, ha pártjuk Donald Trump előző elnök helyett valaki mást indítana, míg a demokrata szavazók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Joe Biden hivatalban lévő elnök helyett mást szeretne látni az elnökjelölti pozícióban.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy ha a republikánus és demokrata előválasztásokon mégis ez a két politikus szerezné meg a jelöltséget, akkor pártjuk választóinak túlnyomó többsége rájuk voksolna a 2024. novemberi elnökválasztáson – számolt be az MTI.

Új arcokat látnának szívesen

A CNN felmérése azt találta, hogy azok a regisztrált republikánusok, valamint republikánus érzelmű szavazók, akik nem látnák szívesen Donald Trumpot jelöltjükként, legtöbben Ron DeSantis floridai kormányzót jelölték meg favoritként.

A Fox News szintén a héten megjelent közvélemény-kutatása hasonló trendeket mutat. A felmérés szerint az összes amerikai 64 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden elindulna az újraválasztásért, 33 százaléknak viszont ez nincs ellenére. Donald Trump esetében azt találták, hogy az összes választó 58 százaléka nem látná szívesen elnökjelöltként, míg 39 százalék örülne ennek.

Donald Trump elindul a republikánus elnökjelölti versenyben

Donald Trump november közepén hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a republikánus elnökjelölti versenyben. Az indulás bejelentését a republikánus szavazók mintegy kétharmada örömmel fogadta, ugyanakkor a párthoz nem tartozók 66 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem örül Donald Trump indulási szándékának.

Joe Biden és Donald Trump népszerűsége nagyjából ugyanúgy alakul: míg Joe Bidenről az amerikaiak 43 százaléka van jó véleménnyel, addig Donald Trump esetében ez 42 százalék; Joe Biden elutasítottsága 56, Donald Trumpé 57 százalék. A Fox News és a CNN felmérése egyaránt december 9–11. között készült az amerikai lakosság összetételét leképező, reprezentatív mintán.

Rovatok