Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes anyagokat találtak az egyik kedvenc csokimárkánkban

2022. december 17., szombat 14:36

A Consumer Reports új tanulmánya szerint a népszerű étcsokoládé-márkák az egészségre potenciálisan veszélyes nehézfémeket tartalmazhatnak.

A fogyasztói érdekvédő nonprofit szervezet tudósai 28 ismert étcsokoládé-fajtában vizsgálták a nehézfémek mennyiségét, és mindegyikben kimutatták az ólmot és a kadmiumot.

A csokoládétáblák közül 23 esetében már napi 28 gramm elfogyasztása is meghaladná a közegészségügyi kutatók által ajánlott szintet legalább az egyik fém esetében. Öt tábla csokoládéban mind az ólom, mind a kadmium szintje meghaladta a megengedettet értéket. A vizsgált márkák között a legnépszerűbb csokoládégyártók, köztük a Lindt, a Trader Joe’s és a Hershey’s is szerepeltek – írja az Independent.

A Consumer Reports élelmiszer-biztonsági kutatója elmondta, hogy az említett fémek fogyasztásának egészségkárosító hatása lehet, és a várandós nőkre és a kisgyermekekre nézve a legkockázatosabb, mivel hatással lehet az agy fejlődésére.

Az egyébként egészséges felnőtteknél a nehézfémeknek való tartós kitettség idegrendszeri problémákhoz, magas vérnyomáshoz, az immunrendszer legyengüléséhez, vesekárosodáshoz és reprodukciós problémákhoz vezethet, de lényegében

Minden korosztály számára vannak kockázatok.

28 csokoládémárkából öt bizonyult biztonságosnak

A csokoládémárkák közül öt tartalmaz biztonságos kadmium- és ólomszintet, ami azt mutatja, hogy a vállalatoknak van lehetőségük olyan termékeket előállítani, amelyekben kisebb mennyiségű nehézfém van, és amik ezért a fogyasztók számára biztonságosabban élvezhetők.

A kockázat meghatározásakor a Consumer Reports a Kaliforniában megengedett maximális dózisszintet használta, amely 0,5 mikrogramm ólomból és 4,1 mikrogramm kadmiumból áll.

Öt fajtában találtak többletólmot és -kadmiumot: a Theo’s organikus tiszta ét- és organikus extra sötét csokoládéja, a Green and Black organikus sötét, a Trader Joe’s étcsokoládéja és a Lily’s rendkívül sötét étcsokoládéja. A Hershey’s különleges sötét, enyhén édes csokoládéja a Kaliforniában ajánlott ólombevitel 265 százalékát tartalmazta. A Lindt kiváló étcsokoládéja 166 százalékkal haladta meg a Kaliforniában megengedett értéket.

A Lindt & Sprüngli csoport szóvivője elmondta, hogy az édességgyártó cég számára az élelmiszer-biztonság a legfontosabb.

A National Confectioners Association szóvivője, Christopher Gindlesperger azt állította, hogy a tanulmányban hivatkozott csokoládétermékek megfeleltek a minőségi és biztonsági követelményeknek. Kiemelte, hogy egy 2018-ban végzett vizsgálat megállapította, hogy a kakaóbab termőtalajából adódóan természetesen előfordul kadmium és ólom a kakaóban és a csokoládéban.

Rovatok