Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a rendőrség, ezért robbanhatott fel az egymillió literes óriásakvárium

2022. december 17., szombat 17:59

A berlini rendőrség közölte, hogy nincs gyanúsítottja annak az akváriumrobbanásnak, amely pénteken történt egy berlini luxusszállodában. A vizsgálatok még zajlanak, de már van elképzelés arra vonatkozóan, hogy mi okozhatta az incidenst.

A minap a német fővárosban, a Radisson Blu Hotelben felrobbant a világ legnagyobb, 1 millió liter űrtartalmú hengeres akváriuma. A robbanásban az AquaDom nevű akvárium halainak többsége elpusztult, és két ember is megsérült.

A berlini rendőrség ezzel összefüggésben közölte, hogy nincs gyanúsítottja az ügynek,

és semmilyen jel nem utal arra, hogy a pénteki robbanás egy szabotázs miatt robbant volna fel.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Twitteren terjedni kezdett egy olyan poszt, amelyben egy, az övékéhez hasonló névvel rendelkező hamis felhasználó azt állítja, hogy még mindig keresik az elkövetőket.

A robbanás okait még mindig vizsgálják a hatóságok, de egyelőre úgy vélik, hogy a levegő lehűlése (péntek hajnalban mínusz 6 fokig csökkent a hőmérséklet) okozhatta a robbanást. 

Petíció indult azért, hogy ne építsék újra 

Az AquaDomot 2003 decemberében adták át, és a megépítése akkori áron körülbelül 12,8 millió euróba került. A robbanásban az akváriumnak otthont adó luxushotel épületében is jelentős károk keletkeztek, a helyi tűzoltók az incidens után azt mondták a német sajtónak, hogy a hotel váróterme úgy néz ki, mint egy „csatatér”. Az épületet emiatt határozatlan időre lezárták, a vendégek pedig máshol kaptak szállást.

Az akváriumban tartott halak – összesen körülbelül 1500 példány – nagy része elpusztult, a túlélőket azóta más akváriumokban helyezték el. Egy állatvédő szervezet, a Help for Animals in Need már most egy online petíciót indított, amelyben azt szorgalmazzák, hogy ne építsék újra az akváriumot – számolt be a BBC

Rovatok