Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az egyik legismertebb ellenzéki színésznőt Iránban

2022. december 18., vasárnap 08:21

Taraneh Alidoostit, Irán egyik leghíresebb színésznőjét őrizetbe vették Teheránban néhány nappal azután, hogy bírálta a tüntetőkkel szemben alkalmazott halálbüntetést.

A színésznő korábban Instagram-oldalán posztolt egy képet, amelyen egy papírdarabot tartott a kezében, rajta a felirattal: „Nő, élet, szabadság”. Ez a szlogen az iráni rezsim elleni tiltakozás jelképévé vált – írja a The Guardian

Alidoosti nemzedékének egyik legbefolyásosabb színésznője, a letartóztatása annak a bizonyítéka, hogy az állam le akar csapni azokra az iráni hírességekre, akik az ellenzékiséget hirdetik a népszerűségükkel. A színésznő letartóztatásáról Samia Mirshamsi filmrendező adott hírt. 

A rendező szerint a hatóságok átkutatták Alidoosti otthonát is, azt azonban nem tudni, hogy hová vitték a színésznőt. Letartóztatásának hírét később a Mizan nevű helyi hírügynökség is megerősítette, hozzátéve, hogy az ügyben még folyik a vizsgálat. 

A Forradalmi Gárdához közel álló Tasnim hírügynökség szerint a színésznőt azért tartóztatták le, mert hamis és torz tartalmakat tett közzé, amelyek felszították az Irán-ellenes indulatokat. A színésznő Instagram-fiókját a jelek szerint törölték, mert nem elérhető. 

Rovatok