Index Vakbarát Hírportál

Izraelben gyámot rendeltek ki az elcserélt lombikbébi mellé

2022. december 18., vasárnap 13:58

Izraelben gyámot rendeltek ki a lombikbébiprogramban elcserélt magzatból született kislány mellé – jelentette a Maárív című újság hírportálja vasárnap.

A lodi kerületi bíróság vasárnap reggel gyám kinevezését rendelte el a Szófiának elnevezett kislány mellé, akit tévedésből nem biológiai édesanyja, hanem egy másik, szintén lombikbébiprogramban részt vevő nő hordott ki.

A gyám javasolhatja majd, hogy folytassanak-e további genetikai vizsgálatokat a biológiai szülők megtalálása érdekében, és hogy megvonhatják-e a kislányt megszülő nőtől és párjától a szülői jogokat – írja az MTI.

Mintegy két héttel ezelőtt a bíróság genetikai tesztek lefolytatását rendelte el a rison-lecijóni Asszúta kórház termékenységi klinikájának páciensei körében, ahol tévedésből nem a saját embrióját ültették be egy lombikbébiprogramban kezelt nőnek.

A bíróság döntése ellentétes az egészségügyi minisztérium korábbi álláspontjával, amely bejelentette a baba biológiai anyja keresésének befejezését a legnagyobb valószínűséggel érintett hat szülőpárnál.

Szeptemberben egy genetikai teszt elvégzése nyomán véletlenül fedezték fel egy előrehaladott állapotú, a terhességnek már a harmadik harmadában járó nőnél, hogy nem a saját magzatával várandós.

Noha már számos, a kórház lombikbébiprogramjában részt vevő párt megvizsgáltak, mindeddig nem találták meg az időközben megszületett kislány biológiai szüleit.

Rovatok