Index Vakbarát Hírportál

Magyarokat is érintő törvényt fogadtak el az ukránok, de nem mindenkinek tetszik

2022. december 18., vasárnap 11:40

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint nem biztosít kollektív jogokat a kisebbség számára a nemrég Ukrajnában elfogadott, nemzeti kisebbségekről szóló törvény. Brenzovics László úgy véli, az új szabályozás jelentős visszalépés a kisebbségi kérdésben.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán parlament új törvényt fogadott el kedden a nemzeti kisebbségekről, hatályon kívül helyezve a korábbit. A törvény elfogadása volt az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásáról.

Ennek alapján Ukrajnában a nemzeti kisebbséghez tartozó személyt megilleti az önazonossághoz, az egyesülési és békés gyülekezési szabadsághoz, a nézet-, a meggyőződés-, a gondolat-, a beszéd-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz való jog, valamint részt vehet a politikai, gazdasági és társadalmi életben. Továbbá joga van a nemzetiségi nyelvhasználatra és a közösség kulturális identitásának megőrzésére. 

Nem biztosít kollektív jogokat 

Brenzovics László szerint azonban nem garantálja a kisebbségi jogokat az új törvény. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke úgy véli, a törvény ellentétes az ukrán alkotmánnyal, amely kimondja, hogy nem lehet olyan törvényeket hozni, amelyek szűkítik a korábban meglévő jogokat. A politikus kiemelte: az új szabályozás jelentős visszalépés a kisebbségi kérdésben

Hogyha azt mondjuk, hogy a korábbi törvények biztosították az anyanyelven történő oktatást az óvodától az egyetemig, akkor ez nem biztosítja. Így a nyelvhasználatban is jóváhagyja azokat a rendkívüli szűkítéseket, amelyek történtek az ukrán nyelvtörvény elfogadásában. Vagy pedig a média vonatkozásában is jóváhagyja azokat a szűkítéseket, amelyek hátráltatják a média fejlődését

– fogalmazott a Kossuth Rádiónak Brenzovics, aki szerint a döntés értelmében nem garantálják a kollektív jogokat, csak egyéni jogokat biztosítanak.

(Borítókép: Brenzovics László 2022. március 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok