Index Vakbarát Hírportál

Szélsőségesek elfoglaltak egy terrorelhárítási központot

2022. december 18., vasárnap 21:22

Egy szélsőséges csoport az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban elfoglalt egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek – közölték helyi tisztségviselők.

Muhammad Naszíb rendőrségi szóvivő szerint a létesítményt körülzárták a biztonsági erők. Neve elhallgatását kérő két tisztségviselő arról számolt be, hogy a szélsőségesek szabad elvonulásról akarnak tárgyalni a szomszédos Afganisztánba, amely a radikális iszlamista tálibok kezére került tavaly nyáron. Közlésük szerint mintegy tizenöt szélsőséges lehet az épületben, miután sikerült felülkerekedniük az őrökön és megszerezni a fegyvereiket. Öt vagy hat embert ejtettek fogságba.

Az MTI beszámolója szerint a pakisztáni biztonsági erők évek óta fegyveres harcot folytatnak az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibokkal (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP). Kabul új urai közvetíteni próbálnak az iszlámábádi vezetés és a TTP között.

A pakisztáni tálibok felmondták a kormánnyal kötött tűzszünetet

A TTP az utóbbi hetekben több támadást hajtott végre kormányzati és katonai célpontok ellen, miután novemberben egyoldalúan felmondták a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet. A lépést azzal indokolták, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés „elszabotálja a békefolyamatot”, és harcot folytat a pakisztáni tálibok ellen az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben.

Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte.

Az indiai külügyminiszter szerint Pakisztán a terrorizmus fészke

Korábban beszámoltunk arról is, hogy az indiai külügyminiszter a terrorizmus központjának nevezte Pakisztánt, nem sokkal az után, hogy Iszlámábád Újdelhit vádolta terrorizmussal. Szubrahmanjam Dzsaisankar emlékeztetett Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter tíz évvel ezelőtti pakisztáni látogatására, mely során Clinton azt mondta, „ha valaki a hátsó udvarban kígyót tart, nem számíthat arra, hogy a kígyó csak a szomszédot marja meg, őt nem”.

Pakisztán nyilvánvalóan nem érti meg a jótanácsokat, mert a világ ma a terrorizmus fészkeként tekint rá

– fogalmazott Dzsaisankar. A tárcavezető szavaira reagálva pakisztáni kollégája, Bilaval Bhutto Zardari újságírók előtt viszont a terrorizmus áldozatának nevezte Pakisztánt, és rámutatott arra, hogy édesanyjával, a miniszterelnöki tisztséget is betöltő Benazir Bhuttóval is terrorista végzett 2007-ben.

Rovatok