Index Vakbarát Hírportál

Több mint tízmillió doboz gyógyszerre és doppingszerre csapott le az Europol

2022. december 19., hétfő 16:00

Egy több hónapon át tartó, a francia, a görög, az olasz és a spanyol hatóságok vezette műveletben több mint negyvenmillió euró (mintegy 16 milliárd forint) értékben legalább 10,5 millió doboz gyógyszert és doppingszert foglaltak le, 349 gyanúsítottat előállítottak, és tíz titkos laboratóriumot zártak be – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) hétfőn.

Az uniós szervezet tájékoztatása szerint a hamisított gyógyszerek és doppingszerek kereskedelmére irányuló nyomozás részeként 59 bűnözői csoportot azonosítottak és számoltak fel, tagjaik közöl pedig 349-et állítottak elő.

Az illetékes hatóságok nagy mennyiségben foglaltak le hamisított gyógyszert, doppingszert, illegális étrendkiegészítőt, valamint több mint egymillió adag hamisított oltóanyagot koronavírus ellen. Egyéb egészségügyi termékek és orvostechnikai eszközök mellett találtak még merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszereket és a felsorolt termékek előállításához szükséges alapanyagokat és eszközöket legkevesebb negyvenmillió euró értékben.

Az április és október között végzett műveletben részt vevő országok hatóságai 195 vizsgálatot végeztek, a bűnszervezetek által működtetett 588 megfigyelt weboldalból 89-et lekapcsoltak, több mint 218 ezer küldeményt ellenőriztek, legkevesebb 74 ezer szállítmányt lefoglaltak, 3526 szúrópróbaszerű doppingellenőrzést végeztek versenyeken, ezek közül 39 volt pozitív, továbbá 3245 doppingellenőrzést versenyen kívül, ez kilenc pozitív eredményhez vezetett.

A műveletben az EU tagállamai közül Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia vett rész, hozzájuk Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Grúzia, Izland, Kolumbia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Államok csatlakozott.

Rovatok