Index Vakbarát Hírportál

Energiaügyi biztos: Elképzelhető a megállapodás az uniós gázársapkáról

2022. december 19., hétfő 12:20

Kompromisszummal elérhető az EU egészére vonatkozó közös megállapodás a holland gáztőzsde, a TTF határidős piacára vonatkozó árplafon bevezetéséről – jelentette ki az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben.

Kadri Simson az energiaügyi tanács rendkívüli ülése előtt újságíróknak hangsúlyozta: elérhető közelségben van az uniós gázárplafonról szóló megállapodás.

A mindenki számára elfogadható megállapodás azonban nagyon erős kompromisszumot kíván mindenkitől

– fogalmazott az uniós biztos.  Jozef Sikela, az Európai Unió Tanácsa elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere az ülésre érkezve azt mondta, az uniós országok között a magas energiaárak kezelésével kapcsolatos, hónapok óta tartó vita lezárásához egy kompromisszumos javaslatot bocsátanának szavazásra, és nem követelnének meg egyhangúságot az elfogadáshoz.

„Célom, hogy a mai nap végére megállapodás szülessen egy olyan mechanizmusról, mely megakadályozza az európai gázárak hirtelen emelkedését” – fogalmazott a cseh miniszter.  A miniszter a részleteket ismertetve elmondta, hogy a cseh elnökség a 188 eurós megawattóránkénti gázárral megvalósítható, új javaslatot tett le az asztalra, amely kezeli a tagországok gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmait. A gázszerződésekre vonatkozó dokumentum olyan biztosítékokkal is szolgál, mint az a lehetőség, hogy az EU azonnal felfüggeszthesse a felső árhatárt, ha nem kívánt következményei vannak – mondta. A javaslat szerint az intézkedés csak akkor lépne életbe, ha az első hónapban kötött szerződés esetében három napon keresztül az árak meghaladják a megawattóránkénti 188 eurót.

Robert Habeck német gazdasági miniszter közölte, országának nincsen kifogása az alacsony gázpiaci árak ellen. Azonban ahogy „a korábbi piaci beavatkozásokból tudjuk, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy a jót akarva végül rosszat érjünk el” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva, miszerint cseh kollégája megjegyezte: Németország ellenállása esetén minősített többségű szavazással fogadnák el a javaslatot, Habeck azt válaszolta, „ez természetesen nemkívánatos következménnyel járna”. Hangsúlyozta, országának „kérdései és aggodalmai megalapozottak” a gázársapkával kapcsolatban. A német miniszter ugyanakkor azt mondta: „ha a megállapodás létrejön, akkor együtt kell élnünk vele”.

A tanácskozáson Magyarországot Szijjártó Péter képviseli. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán azt írta, 

a földgázra bevezetni szándékozott ársapka rossz, káros és veszélyes, de úgy tűnik, ennek ellenére bevezetésre kerülhet.

Végleges döntést még az év vége előtt szeretnének elérni a szakminiszterek. 

(Borítókép: Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter, Rob Jetten holland klímaügyi és energiapolitikai miniszter és Agnes Pannier-Runacher energetikai átmenetért felelős francia miniszter (b-j) az európai uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2022. december 19-én. Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA)

Rovatok