Index Vakbarát Hírportál

Kifogták a világ egyik legnagyobb halát

2022. december 19., hétfő 20:25

Egy brit horgász hosszas küzdelem után kifogta a világ egyik legnagyobb halát Thaiföldön. Az élőlény 190 kilogrammot nyomott a mérlegen.

A Skóciából származó Dean McEwan azt mondta, hogy élete harcát vívta a halszörnnyel, miután az ráharapott a csalira. A hatalmas példányt másfél órán keresztül fárasztotta a kitartó horgász. Miután kihúzták a partra, a halat három ember segítségével sikerült egy nagy hálóba emelni, hogy a fogást megmérhessék.

Miután feljegyezték a hal súlyát és a méreteit, és pózoltak vele a horgászok, a kimerült Dean McEwan biztonságban visszaengedte az élőlényt a tóba. Minden bizonnyal ez a legnagyobb harcsa, amelyet egy brit fogott – írja a Daily Mail.

UK fisherman catches 30 STONE catfish after ‘fight of his life’ in Thailand https://t.co/vYN7Zp33Kp

— Proxima 24 (@Proximaa24) December 19, 2022

A mekongi óriásharcsa egy ritka harcsafaj, nem sokaknak adatik meg, hogy kifogjanak egy példányt a vízből.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a 2005-ben Észak-Thaiföldön kifogott 3,5 méter hosszú hal súlya 646 font (293 kilogramm) volt, ami a valaha feljegyzett legnagyobb édesvízi hal.

Mivel az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a számuk, a Természetvédelmi Világszövetség 2003-ban a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolta őket.

Rovatok