Index Vakbarát Hírportál

Jobban félnek saját vakcináiktól a kínaiak, mint a vírustól

2022. december 19., hétfő 19:42

Az utóbbi hetekben megnőtt a koronavírusos esetek száma Kínában. Ennek ellenére az emberek közül sokan úgy döntenek, hogy inkább nem adatnak be maguknak egy újabb vakcinát, mivel túlságosan félnek azoktól.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Kínában ismét tombolni kezdett a koronavírus, miután feloldották a korlátozásokat. 

Az országban még mindig kizárólag a kínai gyártmányú, régebbi technológiával készült vakcinákkal (például a Sinovackal és a Sinopharmmal) oltják a lakosságot. A Reuters szerint sokan attól tartanak, hogy ezek nagyobb kockázatot jelentenek rájuk nézve, mint maga a vírus. A hírügynökségnek nyilatkozott erről egy 28 éves nő, aki azt mondta:

elsősorban az ismerőseitől, valamint a közösségi médiában hallott elrettentő történeteket.

A hivatalos adatok szerint Kínában 90 százalék feletti az átoltottság, azonban közülük a harmadik oltást már nagyon sokan nem vették fel. Szeptemberben a kínai járványmegelőzési hatóság is elismerte, hogy az idősebb korosztályokban nem elég jó az átoltottság.

Mindeközben a kínaiak legfőbb közösségi platformján, a Weibón az utóbbi hetekben gyorsan kezdtek terjedni olyan posztok, amelyek megkérdőjelezték a vakcinák hatékonyságát. November végén például „A Sinovac vakcina hamisítvány” címkével ellátott posztok több mint ötmillió emberhez jutottak el. A legtöbb bejegyzésben a vakcináknak tulajdonított negatív mellékhatásokat részletezték a felhasználók.

Legalább az orvosok és a páciensek fele inkább az mRNS-alapú vakcinákkal szeretné beoltatni magát, és elutasítja a kínaiakat [...]. Néhány orvos azt mondta nekem, hogy azoknak úgysincs hasznuk, csak pénzkidobást jelentenek

– nyilatkozta a Reutersnek egy kínai orvos.

Rovatok