Index Vakbarát Hírportál

A katari miniszterelnökkel ebédelt Orbán Viktor

2022. december 19., hétfő 13:32

Orbán Viktor hétfőn az ország miniszterelnökével találkozott Katarban. Nem ez volt a két vezető első találkozása a világbajnokság alatt.

A katari miniszterelnök és belügyminiszter, Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani sejk ebédet adott Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az őt kísérő delegáció tiszteletére abból az alkalomból, hogy a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság záróünnepségére érkeztek az országba − írta meg a The Peninsula. A lap által nyilvánosságra hozott fotó tanúsága szerint az eseményen Csányi Sándor, az OTP-Bank elnök-vezérigazgatója, az MLSZ elnöke is részt vett. 

A két vezető nem először találkozott a világbajnokság alatt. Múlt héten kedden már volt egy megbeszélés a miniszterelnökök között. Azután Orbán Viktor a FIFA meghívására az Argentína–Horvátország-mérkőzést tekintette meg. 

A kormányfő több interjút is adott katari sajtóorgánumoknak, majd még aznap éjjel Brüsszelbe utazott az Európai Unió–ASEAN-csúcstalálkozóra, ahol az uniós tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tagállami vezetői tárgyalnak egymással.

A katari hírügynökség szerint a két miniszterelnök akkor arról tárgyalt, hogy miképp lehetne fejleszteni Magyarország és Katar bilaterális együttműködését. 

Katari újságíróknak nyilatkozva Orbán Viktor a „Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak teszik” szólást felemlítve úgy fogalmazott, nagyon jó, hogy egy arab országban látják vendégül a világot, amelynek így tiszteletben kell tartania a helyi szokásokat és szemléletmódot. Mint mondta, ez nemcsak a labdarúgás, de az eltérő életfelfogás megértése szempontjából is fontos.

(Borítókép: Orbán Viktor és Csányi Sándor a katari labdarúgó világbajnokság döntőjén a lelátón 2022. december 18-án. Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok