Index Vakbarát Hírportál

Ilyenek lesznek az új brit bankjegyek III. Károly portréjával

2022. december 20., kedd 12:31 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyság központi bankja bemutatta a III. Károly brit uralkodó képét ábrázoló bankjegyek terveit. Az új papírpénzek várhatóan 2024 közepére kerülhetnek forgalomba.

A brit király portréja az 5, a 10, a 20 és az 50 fontos bankjegyen jelenik majd meg a helyi központi bank tájékoztatása szerint. III. Károly képe a bankjegyek elején és a polimer műanyagból készült bankók átlátszó biztonsági felületén is látható.

Károly a második uralkodó a brit történelemben, aki bankjegyen tűnik fel. Az Egyesült Királyság központi bankja ugyan az 1600-as évek óta gyárt papírpénzt, a regnáló uralkodó portréja viszont először 1960-ban került rá a fizetőeszközre, amikor a II. Erzsébet királynőt ábrázoló egyfontos bankjegy mindennapi használatát vezették be. Az érmék azonban évszázadok óta az aktuális uralkodót ábrázolják. A The Guardian információi szerint 

a II. Erzsébet portréjával ellátott fontok továbbra is forgalomban maradnak és változatlanul törvényes fizetőeszközök lesznek.

Kanadában a 20 dolláros bankjegy őrzi II. Erzsébet képmását, de Új-Zélandon és néhány más nemzetközösségi országban is szerepel érméken, papírpénzeken, Ausztráliában az ötdollároson.

Kanada és Ausztrália a királynő halálát követően, még szeptemberben jelezte, hogy nem cseréli le egyetlen fizetőeszközét sem, amelyen II. Erzsébet arcképe látható.

Az 1982-es kanadai törvény megszüntette Kanada minden megmaradt törvényhozási függőségét a brit parlamenttől, de az észak-amerikai ország továbbra is az alkotmányos monarchia, valamint a nemzetközösség része. Az 1935-ös 20 dolláros bankjegy – amelyet akkor bocsátottak ki, amikor II. Erzsébet még csak 8 éves volt – az egyetlen bankjegy, amelyen valaha is a királyi család nem uralkodó tagja szerepelt.

A Pollara Strategic Insights statisztikai társaság által végzett őszi felmérés szerint a kanadaiak 56 százaléka nem akarta, hogy új bankjegyeket vezessenek be a királynő halála miatt.

Inkább Krokodil Dundee, mint Károly

Az ausztrál emberek körében is nagy zúgolódást váltott ki a változtatás felvetése, és sokan azt kérték, hogy Károly helyett inkább az országukhoz jobban köthető személy képmása szerepeljen a pénzeken, mint például Krokodil Dundee vagy éppen Steve Irwin természettudós, ismertebb nevén a Krokodilvadász.

A törvények tehát nem kényszerítik rá az ellenálló országokat a bankók megváltoztatására, II. Erzsébet portréja maradhat a papírpénzeken.

A fizikai valuta használata az elmúlt években folyamatosan csökkent, mivel egyre népszerűbb a kártyás és érintés nélküli vásárlás, azonban még így is 

mintegy 82 milliárd font értékben több mint 4,7 milliárd olyan bankjegy van forgalomban, melyeken a királynő szerepel.

Bár a most bemutatott bankjegyterveken III. Károly új portréja látható, a hátoldal változatlan marad, a 10 fontos bankjegyeken Jane Austen írónő, az Értelem és érzelem, valamint a Büszkeség és balítélet szerzője, a 20 fontos bankjegyeken J. M. W. Turner angol romantikus festő, az 50 fontosokon pedig Alan Turing matematikus, informatikus jelenik meg. A biztonsági elemek – köztük a hologramok és a műanyag felületek – ugyancsak változatlanok maradnak.

Az új érmék decemberben kerültek forgalomba

Az első, III. Károly portréjával nyomott pénzérmék december eleje óta vannak forgalomban. Az 50 pennys érmén a király balra néz, míg édesanyja a korábban vert érméken jobbra tekintett. Az érme hátoldalán egy olyan mintával tisztelegnek a királynő emléke előtt, amely az 1953-as koronázást idézi meg. A pénzérmén a korona körül a királyi címer négy negyede látható egy-egy pajzson, a pajzsok közt pedig a nemzetek egy-egy jelképe van: rózsa, bogáncs, lóhere és póréhagyma.

Májusban lesz a koronázási ceremónia

A Buckingham-palota októberben közölte, hogy 2023. május 6-án, szombaton lesz III. Károly brit uralkodó koronázása. A ceremónia a korábbi koronázásokhoz képest várhatóan rövidebb és egyszerűbb lesz, amit egyebek mellett az is magyaráz, hogy a legutóbbi óta – amikor II. Erzsébetet megkoronázták – már több mint hét évtized eltelt, és azóta változott a világ is.

A ceremónia az uralkodó mai szerepét tükrözi majd, és a jövőbe mutat, miközben megőrzi a régi tradíciókat és azok pompáját is. A brit királyi család a gazdasági recesszió miatt sem szeretne túl költséges ceremóniát.

AZ URALKODÓ FEJÉRE A SZENT EDUÁRD-KORONÁT helyezik MAJD.

Ez a koronázási jelvény az utóbbi hatvan évben egyáltalán nem hagyta el a londoni Towert, végig ott őrizték.

Idén tölti először II. Erzsébet királynő nélkül a karácsonyt a királyi család. Az ünnephez több hagyomány is fűződik, melyeket III. Károly nagyrészt továbbvisz, azonban lesz némi változás is, a részletekről itt olvashatnak.

Rovatok