Index Vakbarát Hírportál

Használt étolajból készült üzemanyaggal repül egy Boeing New Yorkba

2022. december 20., kedd 10:48

Használt étolajból és más olaj- és zsírhulladékból készült üzemanyaggal repül Londonból New Yorkba egy Boeing 787-es. Az Egyesült Királyság már régóta foglalkozik azzal, hogyan tudná dekarbonizálni a légi közlekedést.

Karbonsemleges repülőgépet indít Londonból New Yorkba a Virgin Atlantic 2023-ban – közölte az Egyesült Királyság kormánya. A légitársaság pályázaton nyert kormányzati támogatást az első transzatlanti repülésre. 

Olaj, amivel nem csak főzni lehet

Ez az első, utasokat szállító kereskedelmi járat, amely fenntartható üzemanyagot (SAF) fog használni. 

Az üzemanyag javarészt használt étolajat, valamint más olaj- és zsírhulladékot tartalmaz. 

A hagyományos repülő-üzemanyaghoz képest a SAF csaknem 70 százalékkal csökkentheti az életciklus alatt keletkező szén-dioxid-kibocsátást, miközben teljesen kiváltja a hagyományos kerozint – írja az Új Magyar Szó

A légi közlekedési ágazat 2050-re bekerülhet az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátói közé. Az Interesting Engineering szerint ennek elkerüléséhez gyors és összehangolt lépésekre van szükség. Ezért az Egyesült Királyság kormánya 2022 júliusában publikálta a „jet zero” stratégiáját, mely azt körvonalazza, hogyan dekarbonizálható a szektor. Ez kiemeli a SAF-ot is mint a cél elérésének egyik stratégiáját.

(Borítókép: A Virgin Atlantic repülőgépe a Heathrow Nemzetközi Repülőtér közelében 2019. február 15-én. Fotó: Steve Parsons / PA Images / Getty Images)

Rovatok