Index Vakbarát Hírportál

Hótól fulladozik Japán, rekordmagas hófalak a városokban

2022. december 20., kedd 13:09

A Tokiótól északnyugatra fekvő japán kikötővárosokban rekordmennyiségű hó esett, ami miatt autók százai rekedtek a főútvonalakon éjszakára, a helyi vonatközlekedésben pedig fennakadások voltak, és helyenként az áramszolgáltatás is akadozott kedden.

Niigata prefektúrában a hóban rekedt autósoknak a katasztrófaelhárító egységek segítettek kiszabadulni a Kasivazaki és más városok környékén kialakult dugókból.

A japán közlekedési miniszter közleménye szerint folyik a Kasivazaki autópályáján kialakult torlódás megszüntetése, de a helyi hatóságok szerint másfelé – Nagoaka és Odzsija autópályáin – jelenleg nincs mód a helyzet javítására.

Helyi idő szerint kedden hajnalban Kasivazaki környékén legalább nyolcszáz jármű vesztegelt a hóban. A hatóságok szerint a hóeltakarításnak köszönhetően három órával később a számuk háromszázra apadt.

Több mint fél nap alatt 50 métert haladtak

Az éjszakát a dugóban töltő Mijazava Kumi általános iskolai tanár arról számolt be, hogy a torlódás már hétfőn délután kezdődött, és 15 óra alatt mindössze 50 métert haladt előre az úton kedd reggelig. Mint mondta, a hóban ragadt emberek segítettek egymásnak, egy út menti irodából innivalót kaptak, és a mosdóba is beengedték őket.

A heves havazás nagy területeken áramkimaradásokat is okozott, és fennakadások vannak a vonatközlekedésben. A Kelet-japán Vasúttársaság számos helyi járatát felfüggesztette.

A kedd reggelt megelőző 24 órában 87 centiméter hó hullott a Niigata prefektúrabeli Uonumában, 76 centiméter Nagaokában és 72 centiméter Kasivazakiban. A Japán Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint néhány térségben háromszor annyi hó esett, mint az évszaknak megfelelő átlag, Jamagata prefektúrában egy faluban 2,24 méter hó hullott, Niigata prefektúrában pedig egy településen 1,87 méter magas havat mértek. 

(Borítókép: Havazás a Japán északi részén fekvő Niigata városában 2022. december 19-én. Fotó: Jiji Press / AFP)

Rovatok