Index Vakbarát Hírportál

Közel egy tonna kokaint foglaltak le az európai drogkereskedelem kapujában

2022. december 21., szerda 19:28

Csaknem 900 kilogramm kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben, a kábítószert egy Ecuadorból érkező hajó gyomrában, banánok közé rejtve próbálták Belgiumba csempészni – tájékoztatott a La Libre Belgique belga napilap szerdán.

A beszámoló szerint Belgium legnagyobb nemzetközi kikötőjében a hatóságok rendszeresen fedeznek fel drogszállítmányokat, a legtöbb esetben a konténerek banánrakománya közé rejtve – írja az MTI.

A vámhatóság legutóbb a múlt héten, december 12-én talált nagy mennyiségű, 3,9 tonna kokaint az antwerpeni kikötőben. A kábítószert szintén egy Ecuadorból érkező hajó banánszállítmányában fedezték fel. Két nappal később a vámhatóság 4,8 tonna kokaint foglalt le, ezúttal egy Panamából jövő hajó banánrakománya közé rejtve.

A napilap emlékeztetett: október végén Ecuadorban tartóztattak fel egy Belgiumba induló tartályhajót, amelynek rakományában mintegy 2 tonna kokaint találtak. Az antwerpeni kikötőbe tartó hajón 124 zacskóba gondosan becsomagolva fedezték fel a kábítószert, ezúttal emberi fogyasztásra szánt halakat, kagylókat, rákokat és polipokat tartalmazó dobozokba rejtve.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán korábban közölte, Antwerpenben egyre több erőszakos cselekmény köthető a kábítószer-kereskedelem maffiavilágához. Az év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt a belgiumi városban.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert és nyugat-flandriai magánlakását először szeptember végén, majd december elején helyezték fokozott rendőri felügyelet alá fenyegetések miatt. A szeptemberi nyomozás során a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, őket a rendőrség kábítószer-kereskedőként azonosította. Fenyegetéseik szerint el akarták rabolni a minisztert, aki kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni belgiumi küzdelemben.

Az igazságügyi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a „narkoterrorizmus” új szakaszába lépett. „A droggal kereskedő bűnözők megpróbálják destabilizálni társadalmunkat, félelmet kelteni a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban” – fogalmazott. Vincent Van Quickenborne és családja fokozott rendőri védelem alatt, ismeretlen helyen tölti a karácsonyt – közölte a La Libre Belgique.

Az európai drogkereskedelem egyik kapuja az antwerpeni kikötő, ahol tavaly annyi kokaint foglaltak le a hatóságok, ami megfelel Európa éves felhasználásának. Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szeptemberi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma. 

(Borítókép: Az antwerpeni kikötő. Fotó: Arterra / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok