Index Vakbarát Hírportál

Több ezer koszovói szerb tüntető vonult utcára

2022. december 22., csütörtök 19:44

Több mint tízezer koszovói szerb emelte fel a hangját az utcákon, a demonstrálók a pristinai kormány ellen tiltakoztak.

„A tömeg nagyszerű és méltóságteljes gyülekezésével bizonyítja a világnak: a béke mellett áll ki a koszovói kormány »terrorja« ellenében” – írta közösségi oldalán Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője.

A politikus néhány fotót is megosztott a követőivel, ezeken az észak-koszovói Rudar utcáin hömpölygő embertömeg látható, amelyről a Szabad Magyar Szó adott hírt. Petkovics meglátása szerint „a szerb nép az egység és összetartás erejével válaszolt arra a terrorra, amelynek a pristinai kormány részéről van kitéve”.

Koszovó miniszterelnökének is üzentek

A helyszíni beszámolók szerint a tiltakozók azt üzenték Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, hogy Koszovó nem az ő tulajdona, hanem „a szerbek nagyapáinak a földje”.

A NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR), valamint az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) megerősítette jelenlétét a tiltakozás helyszínén, hogy elejét vegye az összetűzéseknek. Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet.

A helyi szerbek tizenkét napja barikádállítással, valamint a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt. A tiltakozók a szerintük koholt vádak alapján elfogottak szabadon bocsátását követelik.

A koszovói fél szerint a barikádokat bűnbandák állították, a nemzetközi közösség pedig mindkét felet nyugalomra inti, és az úttorlaszok eltávolítását követeli. Albin Kurti koszovói miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a barikádok eltávolítása akár áldozatokkal is járhat, amit Szerbia fenyegetésnek vett, Ana Brnabic szerb miniszterelnök szerint ugyanis ezek egyértelműen szerb áldozatok lennének.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban, írja az MTI.

Rovatok